Hoe wil jij bevallen?

Rond een bepaalde tijd in je zwangerschap is het tijd om te bedenken op welke manier je wilt bevallen. Er zijn namelijk zat verschillende manieren om dit aan te pakken. Elke moeder heeft zo haar eigen idee bij wat de ideale manier voor haar en haar kindje is.

Natuurlijk bevallen

Onder een natuurlijke bevalling verstaan we dat een bevalling op eigen wijze begint. Er wordt niet geholpen met het starten van weeën of het breken van de vliezen, want dit doet het lichaam helemaal zelf. Tijdens de bevalling is er een arts aanwezig die aanwijzingen geeft en zorgt dat het kind gezond ter wereld komt.

Bevallen met een ruggenprik

Een ruggenprik (ook wel epidurale verdoving genoemd) is een medicijn waarmee je minder tot geen pijn meer voelt. Je motoriek wordt hierdoor namelijk uitgeschakeld. Omdat je niet meer kunt lopen met deze plaatselijke verdoving, moet de bevalling op bed plaatsvinden. Uiteraard is er flink getest en is de verdoving niet schadelijk voor moeder of kind. Na de ruggenprik kan de bevalling opeens heel snel verlopen. Omdat er minder pijn is, is de moeder namelijk meer ontspannen wat het makkelijker maakt te bevallen. Enkele uren na de bevalling is de verdoving uitgewerkt.

Via een keizersnede

De keizersnede is een manier die niet zomaar wordt uitgevoerd omdat het vrij veel risico’s met zich meebrengt. Bij deze manier wordt namelijk het kind uit de buikwand gehaald. Deze operatie zorgt ervoor dat de moeder langer moet herstellen. Een keizersnede wordt uitgevoerd als de moeder om medische redenen niet in staat is om een bevalling te doen, of als het kind bekneld of gedraaid zit waardoor deze niet veilig op de natuurlijke manier geboren kan worden.

Hypnobirth

Deze vorm van bevallen zal wat minder bekend zijn. Doutzen Kroes is een van de bekende Nederlanders die het al eens heeft gedaan. Met de Hypnobirthing methode bereid de vrouw zich geestelijk en lichamelijk voor en leert hoe te ontspannen tijdens de weeën en bevalling. Omdat je geestelijk in zo’n ontspannen status kan komen, zijn pijnstillers niet meer nodig. Dit is vooral populair onder vrouwen die geen medicatie willen gebruiken in de angst dat het toch schadelijk zal zijn. En op deze manier maak je de bevalling compleet van begin tot eind mee zonder verdooft te zijn.

Onder water bevallen

Steeds populairder wordt het onder water bevallen. De vrouw gaat hierbij in een warm bad liggen. Deze omhullende warmte werkt kalmerend en vermindert de pijn. Voor de baby zou het ook veel rustgevender zijn, omdat deze niet vanuit het warme vruchtwater in een keer de koude zuurstof binnenkomt. Dit is een meer geleidelijke overgang. Echter is het niet altijd mogelijk om een onderwater bevalling te doen. Eerst worden alle risico’s bekeken voor moeder en kind.

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe het kind ter wereld komt. Als het kindje in je armen ligt kan het genieten pas echt beginnen. En met wat hulp van de kraamzorg kun je 100% je aandacht aan je baby geven en het nieuwe gezinslid de wereld laten ontdekken.

(52)