Lekker sporten

Sporten

Sporten, bijna de hele wereld doet het. Want het is gezond voor je. Althans dat zeggen de mensen. Maar is het echt zo gezond voor je als men denkt? het is wel zo dat bewegen geen negatieve impact heeft op je lichaam. Maar sporten is gezond? Niet als je het te veel doet. Natuurlijk alles wat je “te” veel doet is niet goed voor je. Zoals het spreekwoord het al zegt, alles waar te voor staat is niet goed voor je. Behalve tevreden en tequila šŸ˜›

Maar goed om terug te komen op sporten. Waarom sporten mensen eigenlijk? Omdat ze het leuk vinden? Omdat ze het lekker vinden? Om hun hoofd leeg te maken? Om te presteren? Omdat het gezond is? Er zijn veel redenen. En voor iedereen is dat weer anders. Wat is voor jou de reden om te gaan sporten? Er zijn trouwens ook echt duizenden verschillende soorten sporten en alternatieve sporten of verschillende soorten vormen.

Je hebt eigenlijk 2 categorieĆ«n wat sport betreft. Je hebt de fysieke sporten en de denksporten. Fysieke sporten zoals tennis, voetbal, zwemmen, hardlopen en ga zo maar door. Denksporten zoals schaken, dammen, shogi, go en mahjong. Eigenlijk heb je wel een derde categorie. Namelijk de “e-sports”.

Dat is een opkomende, nou ja eigenlijk een echte categorie waarin gamers ook op het aller hoogste niveau tegen elkaar strijden. Je kan je het misschien niet echt voorstellen maar gamers die op competitief niveau tegen elkaar strijden spelen games die zowel fysiek als mentaal zwaar kunnen zijn. Afhankelijk van het type game moet je een snelle reactietijd hebben, goed oog en hand coƶrdinatie en snel alles kunnen analyseren.

Alleen maar voor nerds

Het beeld van vroeger was dat alle gamers nerd waren en ongezond waren en er niet uit zagen. Natuurlijk heb je die er nog steeds tussen zitten. Maar de meeste gamers zijn niet meer zo. Ze sporten, eten gezond en “trainen” elke dag 8 uur lang. Want het is echt niet zo makkelijk als je denkt. Maar ongeacht welke type sport je speelt, het is een feit dat je hard en veel moet trainen wil je er echt goed in worden.

Je hebt ook de “kroegsporten” die vroeger niet echt als sport werden beschouwd. Maar darten, poolen, snookeren zijn inmiddels zo bekend en populair geworden dat er letterlijk duizenden mensen kaartjes kopen om bijvoorbeeld een dartwedstrijd te zien. Dit geldt trouwens niet alleen voor darten maar voetbal is ook zeer populair.

Sommige mensen denken wat een onzin. Waarom zou je geld betalen om 22 mensen achter een bal te zien rennen? Hoewel ik er het niet mee eens ben kan ik me voorstellen dat sommige mensen dit denken. Waarom zou je veel moeite doen? En een andere missconceptie is dat sporters niet zo slim zijn. Maar vooral tegenwoordig zijn sporters in alle aspecten goed. In de sport zelf, mentaal en sociaal. Niet alle sporters maar de meeste wel. Sporters, bekende sporters zijn net als “sterren”. Bekend, beroemd en met heel veel fans.

Supersterren

Het zijn een soort van super sterren geworden en genieten van hun status. Maar ze er niet zomaar even gekomen. Elke dag hard trainen, bloed, zweet en tranen. Ze gaat letterlijk door een hel en hebben nog geen garantie dat ze het hoogste niveau halen. Elk jaar proberen aspirant sporters door te breken. Maar elk jaar falen ook duizenden sporters om door te breken. De topsport is een harde wereld. Als je 30 bent wordt je als “oud” beschouwd in de topsport.

Het grappige is dat in de westerse wereld dit als de norm wordt gezien en wordt beschouwd. Je bent oud in de sport als je de 30 bent gepasseerd. In de Aziatische wereld denken ze heel anders. Althans onder de jongeren is dat ook wel anders, maar de algemene norm is dat je pas begint als je 70 jaar bent. Je bent nooit te oud om te leren maar je ziet dat eigenlijk alle “meesters” in de 70 zijn en sommige nog ouder. Dit geldt vooral voor de vechtsport, of beter gezegd de vecht kunst. Want het is martial arts en geen martial sports.

Veel oude vechtkunsten zijn gevormd tot moderne vormen. Want de vechtkunst is ontstaan om mensen te doden. Daar werd het origineel voor gebruikt. Maar tegenwoordig is het tot sportvorm omgetoverd. En dat is maar goed ook. Want het is een sport, je wilt wel winnen maar je wilt niet iemand doden tijdens de sport.

Sport blijft eigenlijk iets heel moois, maar er zijn ook mensen die totaal niets met sport hebben. Zowel de fysieke vorm als de denk vorm niet. En dat is ook prima want iedereen doet gewoon lekker waar die zelf zin in heeft.

 

(335)