Welke regels zijn er voor esigaretten?

Hoe je aan het begin nog een beetje werd uitgelachen om elektronische sigaretten en het werd gezien voor iets voor vrouwen, is het nu een steeds normaler product om te gebruiken. Vooral is het populair, omdat je hier het rookverbod kunt omzeilen. Met een esiggaret, mag je namelijk gewoon binnen zitten.

Esigaretten blijven toegestaan

Voor gewone sigaretten worden steeds meer regeltjes gesteld Zelfs pretparken besluiten nu om het buiten roken in de wachtrij voor een attractie te verbieden. Verder zijn er afbeeldingen op sigarettenpakjes te vinden en mogen ze niet meer overal openbaar verkocht worden. Voor esigaretten zijn er een stuk minder strenge regels. De leeftijd van deze elektronische apparaten is wel omhoog gegaan naar 18 jaar, waar dit eerst nog 16 was.

Inhoud van de tanks

Wel zijn er sinds begin 2017 wat andere regelingen doorgevoerd waar bedrijven die esigaretten verkopen zich aan moeten houden. Een hiervan is de inhoud van de ‘tanks’ of ‘e-liquids’. HHierin zit de vloeistof die wordt omgezet in stoom en door de gebruiker wordt ingeademd. Deze eliquids mogen niet groter meer zijn dan 10ml. De afgaven van nicotineconcentratie moet worden teruggebracht naar 20 mg per milliliter. Ook mogen de vullingen geen vitamines, cafeïne of andere stoffen bevatten die de damp een kleurtje geven. Daarnaast is het belangrijk dat er een kinderbeveiliging op zit en dat ze 100% lekvrij zijn.

Uitingen rondom esigaretten

Net als voor gewone sigaretten, mag er sinds januari 2017 niet meer via alle media reclame worden gemaakt voor de elektronische sigaretten. Reclame en sponsoring is dus verboden. De enige keer waar dit wel mag, is in een fysieke winkel. Hierbij maakt het niet uit of ze wel of geen nicotine bevatten. Op de flesjes zelf moeten waarschuwingen komen te staan dat er nicotine in zit. Op de navullingen moet zelfs een gevarensymbool bevatten. Op de bijsluiter moeten ook verplichte elementen staan: de gebruiksaanwijzing en opslagmethode, ongewenste effecten, gevolgen van een verslaving, contra-indicaties en de contactgegevens van de fabrikant. De reclamemaker mag hoe dan ook niet de indruk wekken dat de gebruiker de esigaret kan gebruiken, zonder dat er schadelijke gevolgen kunnen optreden.

Helpen stoppen met roken

Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar esigaretten en of deze je kunnen helpen om te stoppen met roken. Er zitten namelijk een stuk minder schadelijke stoffen in dan bij gewone sigaretten en ze zijn zelfs zonder nicotine te koop. Vaak gaat het namelijk meer om de handeling dan om de nicotine, al helpt de verslaving aan dit stofje natuurlijk wel mee. Echter mag op de producten niet vermeld worden dat het inderdaad kan helpen om te stoppen met roken. Het is uiteraard ook aan te raden om niet een stapje te nemen naar iets anders, maar om gewoon helemaal te stoppen.

(61)