Afvalcontainer voor sloop- en bouwafval

Uit recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) blijkt dat bijna vijftig procent van de Nederlanders, met een beneden modaal inkomen, dit jaar minder vaak op vakantie gaan. Het geld geeft men liever uit aan bijv. het afbetalen van een lening of de verbouwing van een woning. Staat u op het punt binnenkort te gaan klussen in of om uw woning? Dan heeft u na afloop van het klussen afval. Dit afval mag niet zomaar bij het grofvuil terecht komen of in de reguliere container gedeponeerd worden. Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid afval zijn er een aantal aanbieders die verschillende oplossingen bieden, van speciale zakken tot het verhuur van kleine, middelgrote en grote containers.

Bouwafvalzak voor een kleine verbouwing

Het grote verschil met de normale vuilniszak en de bouwafvalzak is de omvang en het materiaal waarvan de zak gemaakt is. De bouwafvalzakken zijn gemaakt van een recyclebare kunststof, waardoor het veel sterker is. Er zijn verschillende type zakken te verkrijgen, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort afval. De speciale zakken zijn te verkrijgen bij bouwmarkten, zoals een Gamma, Karwei of Praxis en andere speciaalzaken. Sommige aanbieders hebben ook een ophaalservice, zodat u het afval niet zelf hoeft te deponeren.

Afvalcontainer voor groter kluswerk

Voor grote hoeveelheden bouwafval kunt u een afvalcontainer huren met haal- en brengservice. Formaten verschillen afhankelijke van het type klus. Het zijn open containers die in diverse maten te huur zijn. Van ongeveer drie tot z’n tien kubikmeter. Elke klus heeft een eigen container. Door het scheiden van bouwafval kan een groot deel van het afval eenvoudig herbruikt worden. Er zijn containers voor glas, karton, grond, metaal, groen, dakafval, hout en puin. Hierna wordt het afval verwerkt en waar mogelijk weer hergebruikt. Zo zal de verwerker glas omsmelten en karton en metalen persen, om weer verkocht te worden. In de meeste gevallen is het vanzelfsprekend wat er wel en niet in de afvalcontainer mag, maar dit is niet altijd het geval, bijv: verontreinigde grond zoals tuinaarde mag wel in afvalcontainer voor schone grond. Als grond niet verontreinigd is mag het niet. Verder is het verstandig vooraf aan de bestelling te vermelden waarvoor u een container zoekt: is het een tuinverbouwing met veel stenen? Of alleen een keuken, waarvan het sanitair, de oude oven en tegels eruit gehaald moeten worden?

Voor zowel de zakken als de containers geldt dat chemisch afval en asbest niet zomaar in de container mag. Hiervoor dient u de gemeente op de hoogte te stellen, waarna het door een gespecialiseerd bedrijf weggehaald kan worden.

(191)