Het aantal geplaatste zonnepanelen op de Nederlandse daken is de laatste jaren enorm in aantal toegenomen. Groene stroom is populairder dan ooit. We zijn bewuster bezig met ons milieu, maar beseffen ook dat panelen op het dak zichzelf uiteindelijk terug zullen betalen. Nu is het niet zo dat de zonnepanelen overal geplaatst kunnen worden. Er zijn een aantal regels wat betreft het kunnen plaatsen en in sommige gevallen is er een vergunning nodig.
Wel of geen vergunning nodig?
In een aantal gevallen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. Enkele voorbeelden kort uitgelegd:
– Zodra de panelen op een dak worden geplaatst. Bij een schuin dak mogen ze niet verder reiken dan het dak zelf. En als ze op een plat dak worden gelegd moeten ze net zo ver van de dakrand liggen als het aantal centimeter dat ze hoog zijn.
– Wanneer het niet gaat om een beschermd of monumentaal pand dan mogen zonnepanelen gebruikt worden. Deze regel had vooral betrekking op het aangezicht van deze panden. Tot voor kort waren dezelfde regels en voorwaarden van kracht als die voor het plaatsen van dakkapellen gelden. D66 wil nu dat er in het vervolg nog maar één regel voor het plaatsen van zonnepanelen komt. En deze houdt in dat deze niet te zien zijn vanaf de openbare weg. Zo wordt het historisch aangezicht niet belemmerd en is dat probleem opgelost.
Stimuleren van duurzame energie
Deze regel zal het gebruik van zonne-energie en andere duurzame vormen stimuleren. De politiek ziet ook in dat het tegenhouden van deze vorm van energiewinning minder oplevert dan dat er mee gewonnen wordt. Zodra de monumentale panden en historische gebouwen er niet minder door te zien zijn mag niets deze milieuvriendelijke maatregelen in de weg staan. Dan zouden de spreekwoordelijke eigen glazen ingegooid worden en daar is niemand bij gebaat.
Regels voor veiligheid
Ook als er geen vergunning benodigd is zal wel een aantal regels in acht moeten worden genomen. Voor de veiligheid en ook voor de relatie met omwonenden is het raadzaam op de volgende zaken te letten:
– Voor de veiligheid is het goed om eerst te kijken of het dak wel geschikt is voor zonnepanelen en de constructie sterk genoeg is zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan in geval van storm of ander natuurgeweld.
– Voorkom burenruzies en maak duidelijke afspraken voordat overgegaan wordt tot de plaatsing van de panelen. Het bespreken van de plannen en mogelijkheden zal een berg ellende besparen.
– Mochten er bomen of andere obstakels in de weg staan, dan eerst informeren of deze wel gekapt of verplaatst mogen worden. Ook hier kan een hoop problemen nadien bespaard blijven.
(492)