Help, ik heb vermogen!

Uw vermogen laten beheren

U hebt vermogen opgebouwd door bijvoorbeeld zaken doen, of u heeft een erfenis gekregen, en wellicht heeft u de loterij gewonnen. Maar het is dan wel van belang dat u uw vermogen goed beheert of laat beheren iemand die gespecialiseerd is in het beheren van vermogen, bijvoorbeeld een vermogensbeheerder. Want om te beginnen moet u, ieder jaar weer opnieuw, vermogensbelasting afdragen aan de fiscus. De belastingdienst pakt zo een behoorlijk bedrag mee op jaarbasis aan vermogensbelasting. Een vermogensbeheerder kan u adviseren wat u het beste met uw vermogen kunt doen om het veilig te beheren en fiscaal adviseren. Want we willen ten slotte niet teveel betalen, niet waar?

Wat betaalt u voor vermogensbeheer?

Maar wat zijn nu de kosten waar u rekening mee moet houden als u uw vermogen laat beheren door een vermogensbeheerder? Vermogensbeheerders rekenen meestal een bepaald bedrag voor de werkzaamheden die ze moeten verrichten o m uw vermogen goed te beheren. Meestal is dat bedrag een percentage van het te beheren vermogen. Die beheer fee ligt bij de meeste vermogensbeheerder gemiddeld tussen de 0,5% en 1,5% op jaarbasis. Daarbij kunt u er van uitgaan dat u goedkoper uit bent bij een vermogensbeheerder die collectief belegt in plaats van individueel. De hoogte van de fee die een vermogensbeheerder vraagt hangt soms ook af van de samenstelling van de aandelenportefeuille.
In sommige gevallen wordt er ook een soort van prestatie fee in rekening gebracht, een soort bedrag gerelateerd aan de toename van het vermogen door de inspanningen van de vermogensbeheerder.

Kosten aan de bank

Naast de kosten die u kwijt bent aan uw vermogensbeheerder voor het beheren van uw vermogen, bent u ook nog kosten kwijt aan de bank waar u uw beleggingsrekening heeft lopen en waar uw beleggingsportefeuille is ondergebracht, het zogenaamde bewaarloon en transactiekosten. Of u nu zelf uw beleggingen doet of die heeft uitbesteed, met die bankkosten heeft u altijd te maken.

(269)