In loondienst werken of ondernemer worden?

We leven in onzekere economische tijden, en dat is ook merkbaar op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven gaan failliet en er vallen veel ontslagen, wat voor veel onrust zorgt en financiële problemen. De hypotheek moet immers afgelost worden en de inkomsten gaat achteruit als iemand zijn of haar baan verliest. Bezuinigen alleen is dan vaak niet genoeg en regelmatig komt het dan ook voor dat huizen door middel van een executoriale verkoop worden verkocht tegen een veel lagere prijs dan de aanschafprijs, waardoor er een vervelende restschuld ontstaat.

Zelfstandig ondernemer worden

Heel veel mensen die ontslagen worden proberen zelfstandig ondernemer te worden om zelf voor hun inkomsten zorg te dragen. Dat lijkt een mooi idee, maar pas op, er is ook dan geen zekerheid dat er iedere maand brood op de plank komt, u moet er namelijk wel voor zorgen dat uw omzet blijft draaien. En een nieuwe klant krijgen is nog niet eens de moeilijkste taak, je klanten behouden en tevreden houden, dat is de kunst.
Kantoorruimte huren of kopen is erg duur, dus veel mensen starten hun onderneming vanuit huis. Omdat een rustige werkruimte waar u ongestoord kunt bezig zijn met uw onderneming van groot belang is, starten veel beginnende ondernemers met een kantoor aan huis.

Kantoorruimte en de fiscus

Een kantoor aan huis roept wel wat vragen op. Laat u goed informeren door bijvoorbeeld een fiscalist wanneer u voor de belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer met kantoor in huis, want dan kunt u een aantal zaken aftrekken van uw inkomstenbelastingaangifte. Want werken vanaf een zolderkamertje wordt niet aangemerkt als werken vanuit een kantoor aan huis. Wat dat betreft zijn de eisen de laatste jaren veel scherper geworden. Maar als u voldoet aan de eisen die de fiscus stelt, kunt u uw nieuwe kantoorruimte in gaan richten.

Tips voor kantoor aan huis

Als u een klein kantoortje aan huis heeft en de ruimte goed moet benutten, is het verstandig om in plaats van draaideurkasten gebruik te maken van roldeurkasten om kantoorruimte te besparen. Bij een roldierkast klappen de deuren niet naar buiten open, maar verdwijnen ze in de kast zelf. Maak in ieder geval ook duidelijke afspraken met uw gezin dat u op bepaalde werktijden niet gestoord wilt worden, zodat u in alle rust uw werkzaamheden kunt verrichten.

(211)