Buitenspelen is niet meer vanzelfsprekend

Wie opgroeide in de jaren tot aan het einde van het millennium weet het nog maar al te goed. Lekker buitenspelen. Buitenspelen is niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig. Vandaar dat het ook dit jaar weer belangrijk is om aandacht te besteden aan de Buitenspeeldag.

Buitenspelen is niet meer vanzelfsprekend

Hoewel het nog wel even duurt voordat de Buitenspeeldag plaatsvindt, de tweede woensdag van juni, is het een goed moment voor ouders om hier alvast over na te denken. Buitenspelen wordt namelijk nóg leuker dankzij een investering.

Deze investering bestaat uit het aanschaffen van buitenspeelgoed. Te denken valt dan aan voetbaldoelen, speelhuisjes en natuurlijk de ouderwetse zandbak.

De Buitenspeeldag wordt in Nederland georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Gemeenten, de televisiezender Nickelodeon, Scouting Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Speelfonds Jantje Beton, het netwerk Child Friendly Cities en Veilig Verkeer Nederland.

Opvallend is de deelname van de televisiezender, omdat een televisiezender juist niet echt het buitenspelen promoot. Tenzij je de televisie natuurlijk in de tuin neer zou zetten. De vraag is alleen of de televisie dan niet de voorkeur blijft genieten boven het spelen. Toch doet de zender actief mee, door die middag niet uit te zenden.

Maar waarom nu al druk maken over deze dag? Het aanschaffen van nieuw buitenspeelgoed kan een wat dure aangelegenheid zijn. Zelfs met de scherpe prijzen van verschillende webshops, waaronder De Buitenspeelshop, kan het voor veel ouders even slikken zijn.

Afleiden

Het voordeel van het aanschaffen van nieuw buitenspeelgoed hoeft niet alleen beperkt te zijn tot de tweede woensdag in juni. Immers, de kinderen kunnen het hele jaar met dit buitenspeelgoed spelen. Iets dat de aandacht af zal leiden van tablets, televisie en smartphones. Voor veel ouders een welkome afwisseling.

Op de website van de eerder genoemde Buitenspeelshop is voldoende te vinden om over na te denken. Je kunt het zo gek maken als dat jij zelf wilt. Of liever, als dat je kinderen willen! Reden genoeg om een bezoekje te brengen aan de website en te zien hoe uitgebreid het assortiment van deze webshop precies is.

Waar doe je verstandig aan als het gaat om de aanschaf van het buitenspeelgoed? Eigenlijk is dat heel erg simpel. Luister goed naar de wensen van jouw kinderen. Natuurlijk, deze wensen zijn soms niet altijd even realistisch. Door ze actief te betrekken bij de aanschaf helpt dit om het proces van het naar buiten krijgen van de kinderen mogelijk te versnellen. Immers, ze zien het als hun  aankoop. Wellicht handig om als ouders vooraf een limiet in te stellen.

(37)