De laser afstandsmeter

Tegenwoordig is het een veel voorkomend fenomeen in de bouw, het gebruik van een laser afstandsmeter. Ondanks de relatief hoge prijs wordt toch het gebruik hiervan toegejuicht. Hoe kan dit en waarom gebruikt men niet de ouderwetse duimstok of rolmaat?

De handigheid

Vergeleken met de duimstok is de afstandsmeter vooral een handige accessoire om afstanden te meten. Doordat met de duimstok verschillende ‘houtjes’ worden uitgeklapt van 25 centimeter, wat uiteindelijk leidt tot een lengte van 1 meter, is het lastig om lengtes op te meten van een paar meter. Doordat de duimstok steeds verplaatst moet worden is dit bijna een garantie op meetfouten. Om deze reden is een laser afstandsmeter een stuk nauwkeuriger dan de duimstok.

Indien we kijken naar de rolmaat kunnen we concluderen dat deze ook niet geschikt is voor de verschillende meetwerkzaamheden. Over de grond is de rolmaat prima te gebruiken, er komt echter een probleem als je de lucht in gaat. Dit is met een rolmaat lastig nauwkeurig te meten. Daarnaast kan de rolmaat af en toe gevaarlijk zijn doordat deze terug zijn ‘huisje’ in knalt. Hierbij bestaat de kans dat je in je vinger wordt gesneden door het metalen meetlint.

Hoe werkt de laser afstandsmeter

De ouderwetse duimstok en rolmaat zijn dus niet geschikt voor iedere meet klus, maar hoe brengt de laser afstandsmeter het er van af? De laserafstandsmeter projecteert een laserstraal, deze laserstraal gaat naar het punt waar jij de afstandsmeter op richt. Doordat deze laserstraal wordt weerkaatst, de afstandsmeter meet dan door middel van een sensor in het apparaat de afstands op basis van de lichtsnelheid. De, veelal, duurdere modellen hebben meerdere functies dan alleen afstanden meten. Zo kunnen deze modellen beschikken over oppervlakteberekeningen, volumeberekeningen, de pythagoras functie, de driehoek functie, de continumeting, de uitzet functie en de indirecte metingen. Voor een expliciete uitleg van deze functies zijn op de websites van de merken van de afstandsmeters duidelijke artikelen te vinden. Daarnaast is het bij deze modellen ook mogelijk om de verschillende metingen op te slaan. Dit kan variëren van 5 tot 30 metingen.

 

Indien je overweegt om een laser afstandsmeter aan te schaffen is het dus van belang je goed in te lezen in de verschillende mogelijkheden die ieder model met zich mee brengt. Door je hier goed in te verdiepen is de kans het grootst dat je een goede keuze maakt wat betreft de afstandsmeter en worden de verschillende meet werkzaamheden een stuk aangenamer dan dat er gemeten moet worden met een duimstok of rolmaat.

(238)