Crisisdebat richt zich op leningen en kredieten

Iedereen sluit in zijn leven wel eens een bepaalde vorm van lening af. In Nederland gaan veel mensen een hypothecaire lening aan wegens de gunstige voorwaarden die de hypotheekaftrek met zich meebrengt. Een relatief kleinere groep sluit wel eens een persoonlijke lening of krediet af. Daarnaast zijn er jaarlijks duizenden ondernemers die een zakelijke lening aanvragen.

Desondanks heeft de financiële crisis ervoor gezorgd dat een groeiende bevolkingsgroep noodgedwongen moet kiezen voor het afsluiten van een extra consumentenlening. Deze tijdelijke oplossing baat de politiek zorgen, en daarom staat dit onderwerp wederom op de agenda voor een nieuw debat. De discussie gaat met name over het aanscherpen van regels omtrent het toekennen van leningen aan consumenten.

Kenmerken van minileningen en minikredieten

downloadDe persoonlijke lening of doorlopend krediet is momenteel al gebonden aan strenge toelatingsregels. Zo worden personen na aanvraag altijd getoetst bij het BKR in Tiel. Personen met schulden of achterstallige betalingen worden via deze toets per definitie al geweigerd. Deze ingebouwde veiligheid die het BKR biedt, geldt alleen niet voor de zogenaamde kleinere leningen die als minilening of minikrediet worden aangeboden. De organisaties die achter deze leningen staan zijn doorgaans buiten Nederland gevestigd en omzeilen zo regels die het AFM in de wet heeft kunnen vastleggen.

Toezicht van AFM

Indien je een BKR codering hebt, is deze minilening het enige officiële lening waarvoor je in aanmerking kunt komen. Zodra je deze afsluit is het van groot belang dat je de minilening binnen het vooraf gestelde termijn terugbetaalt. Doe je dit niet, dan liggen er hoge boetes op de loer. Het AFM maakt zich terecht zorgen om deze flitskredieten. Het aankomende debat zal dan ook moeten uitwijzen of het AFM deze in het buitenland opererende instanties alsnog kan houden aan het financiële reglement in Nederland. Zit je momenteel met geldproblemen, dan is het de moeite waard om eerst te overleggen met een adviseur.

(166)