Welk huis gaan we kopen?

hypotheek-zzp
Er komt een moment in je leven dat je besluit om een huis te kopen. Je relatie begint bijvoorbeeld echt serieus te worden waardoor je besluit samen te gaan kijken naar een mooi huis in jullie favoriete stad of omgeving.

Hypotheek berekenen

Een huis kopen doe je natuurlijk niet zomaar even, daar zal je een lening voor moeten aangaan bij een bank of hypotheekverstrekker. Veel mensen stappen eerst naar een hypotheekverstrekker voor een berekening van de hypotheek die ze eventueel kunnen krijgen en om advies te vragen over welke hypotheekvorm het beste past bij hun situatie. De hypotheekverstrekker zal vragen om inkomensgegevens, arbeidscontracten en andere financiële zaken willen weten, zodat hij een goed hypotheekadvies op maat kan geven. Ook als je ondernemer bent of ZZP’er kun je een hypotheek laten berekenen. Er zijn bedrijven zoals bijvoorbeeld FinaForte die gespecialiseerd zijn in het krijgen van een hypotheek voor ondernemers en ZZP’ers.

Makelaar inschakelen?

Vroeger werd er altijd een makelaar in de arm genomen bij de aankoop of verkoop van een huis, tegenwoordig zijn er ook veel mensen die zonder hulp van de makelaar een huis kopen of verkopen. Als je een makelaar in de arm neemt moet je rekenen op courtagekosten van ongeveer een procent van de koopprijs. Je kunt samen met de makelaar de wensen bespreken, wat voor soort huis je wilt, in welke omgeving en andere zaken. Ook de prijsklasse waarin moet worden gezocht is natuurlijk belangrijk om te weten. Het voordeel van het inschakelen van een makelaar is dat hij of zij de huizenmarkt natuurlijk goed kent en weet hoe er moet worden onderhandeld over de prijs. Hij kan ook een inspectie van het huis uitvoeren waar u uw oog op heeft laten vallen. Indien nodig kan hij, in overleg met u uiteraard, een bouwkundig rapport laten uitvoeren om te kijken of het huis geen verborgen verbreken vertoond en in goede staat verkeert.

Hypotheek afsluiten

Als u uiteindelijk het huis van uw dromen heeft gevonden, wordt het tijd om een hypotheek af te sluiten. U kunt bijvoorbeeld naar de bank stappen om een hypothecaire lening aan te vragen. Wordt de lening goedgekeurd, dan kunt u het huis kopen en bij de notaris uiteindelijk de koopakte ondertekenen. Uiteraard komt er meer bij kijken dan hier wordt vermeld, maar het gaat even om een en ander in kaart te brengen.

Verhuizen

De koop is rond, u kunt gaan verhuizen en uw nieuwe huis gaan inrichten. Hoewel het een positief gebeuren is, kan het kopen van een huis veel stress met zich meebrengen. Het is een overweging om na de koop van uw woning samen bijvoorbeeld even een weekje op vakantie te gaan om bij te komen.

Bron: https://www.werkgeversverklaringvoorbeeld.nl/

(34)