De tandarts: focus ligt op mondhygiëne

Steeds vaker adviseren tandartsen naast de jaarlijkse controle ook een jaarlijkse mondhygiëne controle te doen bij de mondhygiënist. Volgens de tandartsen zijn veel eet- en drinkgewoonten en voedingsmiddelen, hoe gezond ze ook mogen zijn, slecht voor het gebit.

Tandplak

De nummer 1 oorzaak van een onrein gebit is de tandplak. Tandplak is zelf niet goed te zien want het heeft dezelfde kleur als de tanden zelf. Dit is een laag van speekseleiwitten en bacteriën die de tanden op de lange duur aan kunnen tasten.

Zolang het nog tandplak is kun je dit makkelijk dagelijks verwijderen door de tanden te poetsen, tanden stoken tussen de tanden om plak te verwijderen, en flossen voor de onbereikbare plekken tussen de tanden.

Als tandplak een langere tijd op het gebit zit dan gaat dit verkalken en wordt dan hard. Dan heet het tandsteen en is er geen middel meer om de toenmalige tandplak te verwijderen. Op zo’n moment komt de tandarts of mondhygiënist in beeld die het tandsteen kan verwijderen.

Gevolgen tandsteen

Als tandsteen te lang blijft zitten worden de tanden aangetast van binnenin het tandsteen. De bacteriën en speekseleiwitten zitten immers opgesloten tussen de tanden en het tandsteen maar heeft nog steeds de mogelijkheid om verder te cultiveren. Hierdoor ontstaan gaatjes, oftewel cariës, en tandvleesontsteking.

Voeding

Zoals gezegd heeft voeding, eet en drinkwaren, een slechte invloed op de tanden, ook al is het gezond. Het gaat niet per se om het type voeding zelf maar om de eigenschappen die op dat moment slecht zijn voor de tanden.

Suiker, zetmeel en zuren zijn dan ook de grootste boosdoeners voor de tanden als het om eten en drinken gaat. Gezonde sapjes zijn een goed voorbeeld, ze bevatten immers zuren die het glazuur aantasten net zoals suikers dat doen.

Een energy drink daarentegen is de allerslechtste omdat die direct het glazuur van de tanden laat slijten waarbij andere dranken zoals frisdrank en sappen pas slijtage geven over een langere tijd waarin je de tanden niet onderhoudt of poetst.

Verzekering

Alhoewel tandartsen mondhygiëne als een jaarlijkse controle voorstellen is dit niet geheel vrij van verzekering. Een preventieve tandartscontrole is na je 18de niet meer verzekerd in het basispakket. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering nemen waarbij de preventieve controle 100% vergoed krijgt.

Het is vaak aangeraden om 2 maal per jaar controle te doen, maar de tweede controle krijg je dan niet vergoed en de controle voor mondhygiëne is daarmee dus niet verzekerd.

Bron: https://www.tmlzorg.nl/

(41)