Online auto leaseoffertes vergelijken

auto leasen
Bij het kiezen van een leaseauto en het vergelijken van offertes zijn verschillende afwegingen van belang. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de auto zelf. Wat is uw gevoel bij de auto en wat vindt u van de uitstraling? Ten tweede moet u kijken naar de leasemaatschappij. Hoe zit het met de service, de prijs en de leasevoorwaarden van het aanbod? Naast leasemaatschappijen zijn er ook autodealers die leaseauto’s leveren en onderhouden. Hieronder lichten we de belangrijkste vragen en afwegingen toe voor het kiezen van een leaseauto.

Wat gebeurt er als u het afgesproken aantal kilometers per jaar/maand overschrijdt?

De leasemaatschappij hanteert de extra kilometerprijs in de vorm van een bijkomend vast bedrag per kilometer en een herberekeningslimiet uitgedrukt in een percentage. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 10% en 15%. Als het gereden aantal kilometers binnen dit percentage valt, hoeft u alleen voor de extra kilometers te betalen. Heeft u meer gereden, dan volgt een herberekening om de leaseprijs opnieuw te bepalen.

Wat gebeurt er als u het leasecontract eerder wilt beëindigen?

Bij tussentijdse beëindiging van het leasecontract moet u een boete betalen aan het leasebedrijf. Het is belangrijk dat u de leasemaatschappij informeert over hoe u omgaat met de betaling. Hiermee voorkomt u onverwachte verrassingen.
Auto: diesel- en benzinevoertuigen

De keuze tussen het leasen van een diesel, benzine of elektrische auto hangt vooral af van het aantal kilometers dat u met de auto per dag en per jaar rijdt. Dit artikel is gericht op het leasen van diesel- en benzinevoertuigen, er volgt nog een artikel over elektrische auto’s. We hebben vastgesteld dat het gemiddelde omslagpunt in de totale kosten (TCO) voor dieselvoertuigen op ongeveer 50.000 kilometer per jaar ligt.

Kosten fiscale bijtelling

Voor benzine- en dieselvoertuigen betaalt u een bijtellingspercentage van 22%. Dit betekent dat voor elke 1.000 euro aan fiscale waarde een nettowinst van 7 euro per maand behaald moet worden. Goed om te weten: het belastbaar inkomen in 2020 is maximaal 68.507 euro. Bekijk de financiële waarde van elke afgeleverde personenauto op de website van de RDW. U kunt zoeken door een kenteken in te voeren.

Leasemaatschappij

Er zijn meer dan 400 leasemaatschappijen in Nederland en elke leasemaatschappij heeft een andere aanpak. De leasevoorwaarden, flexibiliteit en dienstverlening kunnen flink uiteenlopen. Dit laatste ervaart u pas, nadat u een leasecontract heeft getekend. Flexibiliteit is een breed begrip, maar het kan grote impact hebben op bepaalde situaties. Hoe gaat de leasemaatschappij bijvoorbeeld om met:
• Het aanpassen van jaarkilometers;
• Onderhoud en vervanging van (winter) banden;
• Afhandeling van offertes en wijzigingen;
• Duidelijkheid geven als het gaat om facturen en (online) overzichten;
• Het annuleren van lopende contracten.

Een vast aanspreekpunt voor alle leasezaken bij de leasemaatschappij kan snel en prettig werken.

Online leasetarief

Online autoleasemaatschappijen bieden vaak verschillende leasepakketten aan. Klanten worden over de streep getrokken door een laag tarief. Helaas zijn de leasevoorwaarden niet altijd even gunstig. Bekijk daarom de voorwaarden en de offerte goed, voordat u akkoord gaat. Let met name op de prijzen. Het gaat vaak om een maximum van 10.000 kilometer per jaar en dit kan op de lange termijn beperkend zijn.

Online auto leaseoffertes vergelijken

Voordat u de leasevoorwaarden bekijkt, is het belangrijk om de voorwaarden van de auto en de leaseofferte met elkaar te vergelijken. Wordt er in de documenten over hetzelfde voertuig met dezelfde opties en accessoires gesproken? De offerte kan soms ook al toekomstige prijsstijgingen voor de auto bevatten. Komt de looptijd en het aantal kilometers per jaar overeen? Gaat u uit van hetzelfde jaarkilometrage, dan is het op de korte termijn meestal duurder dan op de lange termijn. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar we merken vaak dat deze zaken over het hoofd worden gezien. Houd dus hiermee rekening bij het kiezen van een leaseauto en het vergelijken van offertes.

(28)