Kamperen in Lapland

Lapland is het bovenste stuk land van Scandinavië. Het wordt bewoond door de Saami en staat bekend om zijn barre omstandigheden. Maar kan ik hier naartoe op vakantie?
Door de ligging van het land is het al snel duidelijk dat een vakantie naar de regio, geen goed idee is voor koukleumen. Voor de mensen die iets beter tegen de kou kunnen is deze vakantiebestemming zeker aan te raden. Lapland staat bekend om zijn schitterende afwisselende landschappen, en wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd. Het land wordt bewoond door de Saami, die zelf vooral rondtrekken met het vee. Veel van de oorspronkelijke Saami zijn inmiddels geïntegreerd in de bevolking van het zuiden van Scandinavië, maar er zijn nog enkelingen die rondtrekken door het ruige landschap.

Kamperen

serengeti zonnebril
Net zoals in de rest van Scandinavië, geld in deze regio ook het allemans recht. Dit houdt in dat je overal mag kamperen zo lang je je aan een aantal voor de hand liggende regels houdt. Lapland beschikt ook over een aantal aangewezen campings, als je niet wil wildkamperen. Het voordeel hiervan is dat je vaak meer voorzieningen tot je beschikbaarheid hebt. Houdt er wel rekening mee dat het weer in Lapland erg extreem kan zijn, en dat kamperen niet altijd de beste optie is. Daarnaast is het aan te raden om een goede zonnebril te dragen om je te beschermen tegen het zonlicht dat door de sneeuw wordt weerkaatst. Wat dat betreft is een zonnebril van Serengeti een goede keuze. Het is ook mogelijk om een huisje of een hut te huren, hier is vaak een (hout) kachel wat het iets aangenamer maakt. Je zit dan wel sneller vast aan een plek, wat het wat ingewikkelder maakt om rond te reizen.

Bezienswaardigheden

Een van de meest voor de hand liggende activiteiten in Lapland, is natuurlijk het Noorderlicht. Het Noorderlicht ontstaat door kleine uitbarstingen van de zon, en is vooral waarneembaar in de winter als het donker is. Dit natuurverschijnsel is een van de voornamelijk redenen waarom mensen naar Lapland gaan. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het licht er niet altijd is, en je dus geen garantie zal krijgen dat je het licht gaat zien als je op vakantie gaat naar het gebied.
De hoofdstad van Lapland is Rovaniemi en ligt officieel in Finland. De rivier ligt op een plek waar twee grote rivieren kruisen, en heeft daardoor ook veel watersport activiteiten. Veel van de vakanties in het gebied beginnen in de hoofdstad, omdat hier alle voorzieningen zijn en spullen gekocht kunnen worden. De stad staat ook bekend om het feit dat het de woonplaats van de kerstman is, daarom is er ook een park speciaal voor kinderen. Santa park is dus zeker een must als je met kinderen op vakantie gaat.

Activiteiten

Door de ongerepte natuurgebieden zijn er ontzettend veel gerelateerde activiteiten in de omgeving. Een van deze activiteiten die ontzettend leuk en uniek is, is de hondenslee safari. Zoals je op het plaatje ziet houdt dit in, dat je op een slee gaat staan en door honden getrokken wordt. Deze safari’s gaan door allerlei prachtige natuur. Als je niet van honden houdt, kun je deze safari’s vaak ook doen met een sneeuwscooter. Het voordeel van een sneeuwscooter is, is dat hij vaak wat harder kan.
Lapland wordt ook een steeds meer bezochte bestemming voor skiërs en snowboarders. De heuvels en bergen liggen het grootste deel van het jaar onder de sneeuw, dus zelfs zomers zou je in het noorden op skivakantie kunnen gaan.

Naast de ruige bergen en vlaktes, zijn er ook een aantal wilde rivieren. Over de rivieren is het mogelijk om op een aantal punten te gaan raften. Dit doe je met een soort rubberen boot, en met deze boot ga je met meerdere mensen over de rivieren. Verder naar het noorden is het water vaak bevroren, dit biedt weer een andere mogelijkheid. Je kunt namelijk gaan ijsvissen bij deze bevroren meren, net zoals de Saami deden toen zij nog leefden van jagen.

(31)