Hoe werkt een frameprothese en wanneer is dit interessant?

Het trekken van tanden en kiezen uit uw gebit kan vergaande gevolgen hebben voor zowel uw kauwvermogen, als voor de uitstraling van uw gebit. Veel mensen vinden het onverzorgd om een aantal open plekken in hun gebit te hebben, wat niet geheel onterecht is. In een dergelijke situatie kan een zogenaamde frameprothese de oplossing bieden. Een frameprothese, ook wel een partiële prothese genoemd, kunt u door een tandarts of tandtechnieker bij u in de buurt laten plaatsen. Zo krijgt u uw oorspronkelijke kauwvermogen en uitstraling weer terug!

De werking van een frameprothese

Een frameprothese wordt gemaakt van kunsthars, wat een roze kleur heeft. Deze kleur komt overeen met de kleur van uw tandvlees, wat de frameprothese een heel natuurlijke uitstraling geeft. Bij het plaatsen van een frameprothese is het gebruik van kronen en bruggen niet noodzakelijk. Hoewel de frameprothese erg stevig in uw gebit ligt, is het mogelijk om uw frameprothese uit uw mond te nemen om deze bijvoorbeeld grondig te reinigen. Het kunsthars vormt een zeer stabiele basis voor het plaatsen van kunsttanden, die de getrokken tanden en kiezen kunnen vervangen.

Met een speciaal type ankertjes is het mogelijk om de frameprothese te bevestigen aan de tanden en kiezen in uw gebit. Voor de rest zal de frameprothese voor een groot deel op het slijmvlies in uw mond rusten.

Kosten voor een frameprothese

Helaas vallen de kosten voor het laten plaatsen en produceren van een frameprothese in de meeste gevallen niet onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Wel worden de kosten (gedeeltelijk) gedekt met een aanvullende tandartsverzekering. Hoe de dekking van een frameprothese precies ligt, kunt u nalezen in de dekkingsvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dit voor een behandeling te doen, om onverwachts hoge kosten te voorkomen.

(84)