Informatie over huidkanker
We zitten met zijn allen graag in de zon. Het is lekker weer, we zitten op een terras of in de tuin en genieten van de zon. Het is ontspannend en je kunt er nog heerlijk mooi bruin van worden ook. Maar te lang in de zon zitten kan ook gevaarlijk zijn, want het kan ook huidkanker veroorzaken. Als u vreemde plekjes krijgt in uw gezicht of elders op uw lichaam, is het raadzaam om die plekjes te laten bekijken door uw huisarts. Wellicht is er niets aan de hand en gaat het om bijvoorbeeld om een onschuldige moedervlek maar het ook een beginstadium van huidkanker betreffen. Als uw huisarts het vermoeden heeft dat u huidkanker heeft zal hij doorverwijzen naar een dermatoloog die u verder zal onderzoeken.
Diagnose door een specialist
De dermatoloog kan met behulp van een dermatoscoop het verdachte plekje op uw huid onderzoeken. Een dermatoscoop is eigenlijk een soort microscoop waarmee het bovenste deel van de huid tienmaal vergroot kan worden.
Als de dermatoloog een redelijk vermoeden heeft dat het om een melanoom gaat, dan zal de hele plek moeten worden verwijderd voor verder microscopisch onderzoek.
Een melanoom is een agressieve soort huidkanker die ontstaat uit een wildgroei van cellen. Deze vorm van kanker ontstaat uit pigmentcellen die vooral voorkomen in de huid. Een groepje pigmentcellen kan samen een moedervlek vormen. Wanneer deze groep pigmentcellen veranderen in kankercellen, spreken we van een melanoom. De kwaadaardige cellen verspreiden zich na verloop van tijd naar het omgevende weefsel en er kunnen uitzaaiingen ontstaan naar lymfeklieren en andere organen.
Aan de hand van het microscopisch onderzoek kan de diagnose met grote zekerheid worden gesteld. Ook de dikte van de melanoom is van belang, want hoe dikker de melanoom is, hoe groter de kans is op uitzaaiing. Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen worden vastgesteld met behulp van een punctie en/of via een echo.
(607)