Uit GfK onderzoek wat is gehouden onder 27.000 mensen in meer dan 20 verschillende landen is gebleken dat 28 procent van de Nederlanders heeft in 2015 last gehad van slaapproblemen. Vrouwen hebben meer last van slaapproblemen dan mannen. Bij de vrouwen heeft 36 procent te maken gehad met een slaapprobleem terwijl dit bij de mannen “slechts”19 procent was.
Heb jij ook te maken gehad met slaapproblemen? In dit artikel lees je tips en adviezen om hier vanaf te komen of slaapproblemen te voorkomen.
Oorzaken van slaapproblemen
Spanningen en zorgen. Mensen die veel zorgen hebben over bijvoorbeeld werk of relatie hebben last van stress. Hierdoor ontspant het lichaam moeilijker waardoor je minder snel in slaap valt.
Psychische klachten. Mensen met psychische klachten als een depressie of angst ontspannen ook moeilijker.
Lichamelijke klachten. Wanneer je last hebt van lichamelijke klachten als benauwdheid, rusteloze benen of hartkloppingen.
Bovenstaande klachten zijn vaak klachten die niet gemakkelijk te verhelpen zijn. Vaak kan een bezoek aan de huisarts helpen je de juiste hulp te vinden.
Slechte gewoontes
Veel mensen die slaapproblemen ondervinden hebben slechte gewoontes. Gewoontes die ervoor zorgen waardoor je slechter slaapt. Onze 6 tips:
– Onregelmatige slaaptijden
Het is belangrijk voor je lichaam om een goed dag en nacht ritme te hebben. Ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Probeer in het weekend hier ook rekening mee te houden.
– TV-kijken vlak voordat je naar bed gaat
Het is belangrijk om je lichaam te laten ontspannen voordat je naar bed gaat. Wanneer je TV kijkt stimuleert dat je geest waardoor je lichaam nog actief is zodra je wilt gaan slapen. Zet de TV een uur voordat je gaat slapen uit zodat je lichaam kan ontspannen.
– Gebruik van mobiele telefoon in bed
Wanneer je televisie kijkt of je telefoon gebruikt onderdrukt dit de aanmaak van je slaaphormoon, melatonine. Wanneer je met je telefoon speelt in bed wordt er dus minder malatonine aangemaakt waardoor je minder goed in slaap valt. Gebruik dus een uur voordat je gaat slapen je telefoon zo min mogelijk!
– Koffie drinken in de avond
Dit is een open deur maar veel mensen drinken nog koffie enkele uren voor het slapen gaan. De Cafeïne in de koffie heeft een stimulerend effect op de hersenen waardoor je moeilijker in slaap valt.
– Slechte conditie
Genoeg lichaamsbeweging is zeer belangrijk om goed te kunnen slapen. Mensen met een goede conditie slapen gemiddeld gezien veel beter dan mensen met een slechte conditie. Zorg dus voor genoeg lichaamsbeweging.
– Slapen op een oud hoofdkussen
Een goed hoofdkussen ondersteund je nek en zorgt voor een goede slaaphouding. Vervang dus regelmatig je kussen en je zult direct verschil merken!
– Slapen zonder oogmasker
Een goed oogmasker verduisterd je ogen en zorgt voor een goede slaap.
(66)