Gebrek aan zelfvertrouwen?

Basis-Coach
Zelfvertrouwen is een zeldzaam goed, veel mensen hebben er een chronisch tekort aan. Vooral in lastige gebeurtenissen kan het zelfvertrouwen ons in de steek laten. Probeer de oorzaak te vinden waarom je je soms onzeker voelt en leer hoe je dat direct kunt aanpassen.
Een van de redenen waarom je zelfvertrouwen minder is, een oorzaak voor een tekort aan zelfvertrouwen is een negatief zelfbeeld. Je hebt last van een negatieve interne dialoog. Een gesprek met je eigen ik waar je niet beter van wordt. Zeg je één van onderstaande zinnen geregeld tegen jezelf? “Wat zullen ze wel niet van me denken? “Zie je wel, ik kan het gewoon niet”. Of “Stom, stom, stom. Dat had ik anders moeten doen!” “Ik ben het niet waard.” “Ik ben niet goed genoeg.”
Breek met het verleden! De enige, beste en snelste oplossing naar een stevig en gezond zelfvertrouwen is dit: Ga niet door met jezelf negatief toe te spreken en start met jezelf positief te benaderen. Zo krijg je meer zelfvertrouwen en een sterker gevoel over je leven en jezelf. Voorbeelden van een positieve zelfdialoog, wat zou je kunnen zeggen tegen jezelf?
Zelfvertrouwen is een zeldzaam goed waar iedereen voldoende van zou moeten hebben, maar zoals al gezegd hebben veel mensen er een chronisch gebrek aan. Zeker in moeilijke gebeurtenissen kan ons zelfvertrouwen ons weleens in de steek laten. Gelukkig is zelfvertrouwen beter maken door training. Er zijn aparte cursussen voor kijk eens op: zelfvertrouwen-zelfrespect.nl. Ook coaching kan helpen, zelfs als je zelf een opleiding tot coach volgt.

Hoe kun je je zelfvertrouwen verhogen?

1. Onderken je eigen angsten. Het bagatelliseren of negeren van je eigen angsten is geen goede strategie. Zie je angsten onder ogen en accepteer ze.
2. Stel zelf je doelen. Het stellen van doelen heeft een aantal voorname functies deze zijn o.a.:
• Het ontwikkelen van een productieve emotionele toestand. Als iemand nadenkt over wat hij wel wil in plaats van over het ongemak, wordt zijn emotionele toestand beter. Een prettige ontspannen emotionele situatie is voornaam.
• Doorbreken van fixeren. Door uitgebreid en diepgaand over je doelen te praten wordt de concentratie op het ongemak doorbroken. Dus houdt de concentratie op het doel in plaats van op het probleem.
• Zoeken naar belemmeringen. Door het uitwerken en duidelijk maken van een te bereiken doel wordt het makkelijker in te zien wat de beperkingen zijn. Dit is voornaam bij het vinden van een oplossing.
• Versterken van de motivatie. Het stellen van aantrekkelijke doelen werkt doorzettingsvermogen bij het zoeken naar oplossingen in de hand.

(53)