Tijd om op te ruimen?

Is je slaapkamer, woonkamer of misschien de keuken één grote bende? Dan wordt het eens tijd om op te ruimen! Maar met opruimen alleen ben je er nog niet, er zal ook nog eens flink schoongemaakt moeten worden. Voor de één is opruimen en schoonmaken een dagelijkse gewoonte, maar dan ander blijft het uitstellen en kijkt er erg tegenop om ermee te beginnen. Vrouwen ruimen over het algemeen vaker op dan mannen en kunnen er absoluut niet tegen wanneer hun huis een puinhoop is. Mannen zijn liever lui dan moe en stellen het zo vaak uit totdat er wat van gezegd wordt.

Je huis is als het ware je tempel en wanneer je huis een chaos is, is het vaak ook een chaos in je hoofd. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen maar over het algemeen geldt wanneer je huis netjes en opgeruimd is, je rust zal hebben in je hoofd. Sommige mensen kunnen ook weer doorslaan in het opruimen en doen de hele dag bijna niks anders. Wat ze ook doen het is nooit opgeruimd en schoon, dus ze blijven aan de gang. Wanneer iets bijvoorbeeld niet recht ligt of op zijn plaatst, zullen ze dat gelijk opmerken en goed zetten. Zelfs wanneer ze op bezoek zijn bij iemand anders zullen ze gelijk de neiging krijgen om op te ruimen. Ze zullen het niet begrijpen hoe iemand op deze manier kan leven. Daarom geven wij wat tips die weinig tijd kost en misschien een beetje geld.

Praktische tips

– Plan een dag in de week in waarbij je een grote schoonmaak houdt. Veel mensen doen dit op een zaterdag omdat ze er dan de tijd voor hebben. Je houdt er ook van te voren rekening mee zodat je hier ook echt tijd voor neemt. Ga ook niet dan bewust op die tijdstip afspreken om zo uit te stellen.
– Begin op één plek en ga pas verder zodra je helemaal klaar bent. Op diverse websites vind je handige lockers of archiefkasten om je spullen op te bergen. Vooral papieren moet je goed opruimen, want vaak zitten hier ook nog belangrijke papieren tussen die je niet wilt kwijt raken. Orden je kledingkast bijvoorbeeld op winter/zomerkleding.
– Maak een ‘to do lijst’ waarbij je noteert wat er allemaal moeten gebeuren en vervolgens kun je alles één voor één afvinken
– Door je administratie te sorteren maak je het overzichtelijk voor jezelf.

(262)