Goedkoopste zorgverzekering in 2020

De zorgverzekering wordt volgend jaar duurder. Om dan toch de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten, is het verstandig om een vergelijking te maken online. Daarnaast zijn er een aantal zaken waarop je kan letten om toch zo voordelig mogelijk uit te zijn.

Zorgpremie in 2020 hoger

In 2020 stijgt de premie op de zorgverzekering. Hoeveel is afhankelijk van de zorgverzekeraar maar de basispremie gaat maximaal zo’n 50 euro omhoog op jaarbasis, dit verschilt per zorgverzekeraar. Het verplicht eigen risico verandert niet en blijft 385 euro. Bepaalde zorg wordt dus pas vanaf dit bedrag vergoed vanuit de zorgverzekering.

Hoe je kunt besparen op de zorgverzekering

Er zijn een aantal manieren om te besparen op de zorgverzekering:

  • Verhoog je eigen risico.
  • Kies alleen de aanvullende verzekering die je nodig hebt.
  • Kies voor beperkte vrije zorgkeuze.
  • Vraag zorgtoeslag aan.
  • Betaal premie in één keer.

Verhoog het eigen risico

Je kunt het verplicht eigen risico met maximaal 500 euro verhogen naar 885 euro. Hiermee bespaar je soms flink op de maandelijkse zorgpremie. Wanneer je weinig gebruik maakt van zorg, dan kun je overwegen het eigen risico te verhogen, omdat je dan in combinatie met de premieverlaging voordeliger uit bent dan wanneer je het eigen risico laat staan. Echter, houdt er rekening mee dat het nooit 100 procent is in te schatten hoeveel zorg je in een jaar nodig hebt. Als je plotseling te maken krijgt met enorme zorgkosten, betaal je ook in één keer een flinke rekening omdat je eigen risico hoger is. En dan is het nog maar de vraag of je voldoende compenseert met de lagere basispremie om ook echt gunstiger uit te zijn.

Kies alleen aanvullende zorg die je nodig hebt

Wanneer je overstapt of een nieuwe zorgverzekering gaat aanvragen, kijk dan ook naar de aanvullende zorg die je nodig hebt en welke niet. Ga je vaak sporten en moet je nog weleens naar de fysiotherapeut, dan wil je deze zorg goed gedekt hebben. Maar kraamzorg heb je wellicht niet nodig omdat je voorlopig niet aan kinderen denkt. En ga je alleen naar de jaarlijkse controle van de tandarts, kun je overwegen de rekening zelf te betalen, in plaats van hiervoor uitgebreide tandartsverzekering af te sluiten waarvoor je per jaar soms wel meer dan 100 euro extra kwijt bent. Dit soort overwegingen zorgen ervoor dat je aanvullende zorg meer op maat is en dat je niet teveel betaalt.

Vrije zorgkeuze

Vrije zorgkeuze betekent dat je veel vrijheid hebt bij het kiezen van een zorgverlener. De zorgverzekeraar vergoedt de zorg dan in de meeste gevallen, ook wanneer er geen contract met de specifieke zorgaanbieder is. Zo kun je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in de buurt en niet een stad verderop omdat de zorgverzekeraar hier toevallig een afspraak mee heeft. Zeker wanneer je vaak bepaalde zorg nodig hebt, is dat fijn. Wel betekent vrije zorgkeuze vaak een hogere basispremie.

Zorgtoeslag in 2020

De zorgtoeslag wordt in 2020  verhoogd. Voor alleenstaanden gaat de zorgtoeslag volgend jaar met maximaal 67 euro omhoog en voor meerpersoonshuishoudens met maximaal 95 euro. Verwacht je in 2020 hogere zorgkosten en denk je in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, vraag dit dan aan.

Betaal zorgpremie in één keer

Wanneer je de zorgpremie voor een heel jaar in één keer betaalt, dan krijg je in bepaalde gevallen korting van de zorgverzekeraar. Voor zorgverzekeraars zijn er namelijk administratieve kosten aan verbonden om de premiebetalingen per maand te verwerken en die berekenen ze soms ongemerkt door. Je moet uiteraard wel de financiële ruimte hebben om de zorgpremie in één keer te betalen.

Bron: Zorgverzekeringvergelijken2020.net

(0)