Besparen op leningen

Veel mensen die een lening afsluiten lijken zich niet erg bewust van de grote kostenverschillen. De meeste nieuwe leningen worden afgesloten tegen de maximale leenrente, terwijl het de helft goedkoper kan als je kiest voor de juiste lening.

Dure leningen

Er worden vooral veel kredieten via webwinkels afgesloten en ook flitskredieten blijven populair, terwijl dat de duurste vormen van lenen zijn. Hoeveel rente je maximaal betaalt voor een lening is wettelijk vastgesteld en is 15%. Dit betaal je bij webwinkels en voor gespreid betalen bij de meeste creditcards. Flitskredieten rekenen soms lagere percentages, maar door bijkomende kosten is het jaarlijkse kostenpercentage extreem hoog.

Vaak gaat het om relatief kleine leningen en dan valt het misschien niet zo op hoe hoog de kosten werkelijk zijn. Voor kleine bedragen is het een stuk goedkoper om spaargeld aan te spreken of in uiterste gevallen een beroep te doen op familie.

Goedkopere leningen

Je kunt goedkopere leningen krijgen via een bank of kredietverstrekker. Zelfs rood staan op een betaalrekening is meestal goedkoper dan lenen via een webwinkel, creditcard of flitskrediet.

Kies je voor doorlopend krediet of een persoonlijke lening via een geldverstrekker dan betaal je vaak maar de helft. Met een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd en betaal je een vaste rente en aflossing. Met een doorlopend krediet kun je tot een vooraf afgesproken bedrag geld opnemen en weer terugstorten. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente.

Looptijd

Eén van de beste manieren om te besparen op een lening is een lening zo snel mogelijk af te lossen. De rente op een doorlopend krediet is relatief laag, maar omdat je geen termijn afspreekt bestaat het gevaar dat je langer leent dan je eerst van plan was. Dan ben je alsnog duurder uit dan met een persoonlijke lening.

Bijkomende kosten

Een verzekering die de schuld kwijtscheldt bij overlijden, kun je vaak aanvullend afsluiten. Dit voorkomt dat nabestaanden met de lening blijven zitten. Sommige van de grotere banken bieden deze verzekering standaard aan. Zijn rekenen dan misschien wel een iets hogere rente, maar het kan zijn dat je inclusief verzekering alsnog goedkoper uit bent. Adviseurs mogen namelijk tot 500 euro in rekening brengen voor het afsluiten van de nabestaandenverzekeringen. Dit komt bovenop de extra maandelijkse kosten.

Behoefte aan financieel advies? Van Leeuwen Financiële Diensten in Den Haag (Ypenburg) en Zoetermeer helpt je graag verder met je persoonlijke financiële planning inclusief lenen en sparen. Neem contact op voor een deskundig en onafhankelijk advies tijdens een persoonlijk gesprek.

(0)