Landbouwmachines in de agrarische sector

landbouw

De agrarische of landbouw sector is een bloeiende industrie, waarin gewassen worden verbouwd en vee wordt verzorgd. Verantwoordelijk voor duizenden banen en de belangrijkste voedingsbron voor iedereen. Onder agrarische activiteiten vallen niet alleen voedingsmiddelen, maar ook de handel in bloemen. Nederland staat bekend om haar tulpen en bloembollen, behorend tot Nederlands grootst exportproduct sinds jaren. Naast waterbouwkundige werktuig en hulpmiddelen staat Nederland bekend om haar agrarische activiteiten in zijn geheel. Niet alleen de producten zelf, zoals bloemen, groenten en vlees, maar ook de hulpmiddelen om vee en gewassen te verzorgen, verbouwen en verwerken.

Mechanisering van de industrie

Landbouw is onder te verdelen in deelsectoren, denk aan: veeteelt, groenteteelt, tuinbouw, bosbouw, visteelt en fruitteelt Elke deelsector met (voor een groot deel) haar eigen specifieke werktuig als hulpmiddel. Waar vroeger paarden als hulpmiddelen werden gebruikt om grond te ploegen, zodat het land voorbereid is op het verbouwen van de gewassen, worden nu landbouwmachines gebruikt. De mechanisering van de industrie zorgt ervoor dat men relatief eenvoudig en snel het werk kan doen. De aanschafprijs van een machine ligt hoger op de korte termijn. Terugverdienen doe je op het midden en lange termijn. Door het gebruik van machines gaat de productietijd omlaag en effectiviteit omhoog. Een tractor wordt in de meeste gevallen gebruikt als primaire hulpmiddel om landbouwmanchines voort te bewegen. Het grond en bijv. de gewassen beschermen tegen ongedierte en ziekte speelt werktuig ook een rol. Landbouwmachines, zoals veldspuiten
zorgen ervoor dat insecticide, herbicide, fungicide bespoten kunnen worden. Op deze manier kunnen ziekte veroorzaakt door bacteriën, schimmels, insecten en virussen kunnen deels bestreden worden. Zowel gewassen en vee kunnen ziekte veroorzaken. Denk aan de bekende mond-en-klauwzeer of ziekte veroorzaakt door bijv. de vogelpest.

Er bestaan diverse deelsectoren van landbouw. Het soort landbouw in een bepaald gebied is sterk afhankelijk van het klimaat en de grondsoort. Tenslotte, bloemen, planten en gewassen in een tropisch klimaat zullen niet natuurlijk verbouwd kunnen worden in Nederland. Om het tropisch klimaat na te bootsen heeft Nederland vele kassen. In China wordt rijst verbouwd, in Nederland is dit niet mogelijk. Het klimaat en grondsoort is hier compleet anders. Dit is ook de reden waarom wij in Nederland bekend staan om de vele aardappel gerechten, met spruiten, wortels en bieten.

(56)