De effecten van vitamines, wat zijn ze?

Vitamines zijn stoffen die niet van nature in je lichaam zitten. Je lichaam produceert deze dus niet. Daarom moet je vitamines dus tot je nemen via voedsel. De enige uitzondering is vitamine D. Deze wordt wel door het lichaam aangemaakt, maar pas wanneer zonlicht hier bij aan te pas komt. Wat zijn nou de effecten van vitamines en hoe krijg je deze het makkelijkst binnen? Dit lees je allemaal in dit artikel.

Wat doen vitamines?

Vitamines bouwen samen met andere stoffen in het lichaam allerlei dingen op. Dit zorgt er voor belangrijke processen door kunnen gaan. Zijn er dus geen vitamines in jouw lichaam aanwezig, dan zullen deze processen het op een gegeven moment ook begeven. Vitamine C bijvoorbeeld, zorgt voor het opbouwen van bindweefstel. Is er geen Vitamine C in jouw lichaam aanwezig, dan zullen wonden ook minder snel genezen. Zo zijn er tal van voorbeelden waarbij vitamines een rol spelen. Zonder vitamines zal jouw lichaam dus minder goed werken. Genoeg reden dus om vitamines tot je te nemen. Hoe je vitamines tot je neemt

Hoe vitamines binnen krijgen?

Vitamines krijg je binnen via groenten en fruit. Welke vitamines dit zijn, hangt weer af van het voedselproduct wat jij tot je neemt. Fruit zal bijvoorbeeld weer Vitamine C bevatten terwijl groenten weer andere vitamines bevatten. Zorg dat je iedere dag 2 stuks fruit eet en 250 gram groentes. Het liefst nog meer groente, mocht je dit in je dieet kunnen passen. Van groente heb je nooit te veel. Te veel fruit is echter zeker wel mogelijk. Veel mensen denken door een smoothie te maken hun dagelijkse fruit binnen te krijgen. Dit is echter zeker niet waar. Je krijgt dan wel wat vitamines binnen, maar niet in gezonde hoeveelheden. Er zit namelijk zeer veel suiker bij op deze manier. Probeer maar eens 5 sinaasappels achter elkaar op te eten! Dit is niet natuurlijk en ook schadelijk voor je suikerspiegel. Let er dus op dat je je fruit normaal op eet. Zo worden alle voedingsstoffen ook het beste opgenomen.

Conclusie

Fruit en groenten eten is zeer gezond en helpt jou om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Vitamines zijn zeer belangrijk en zorgen er voor dat jouw lichaam alles kan doen wat nodig is om jouw gezond te houden. Het eten van groenten kan onbeperkt, maar fruit is door de hoeveelheid suiker niet onbeperkt te eten zonder gevaren voor het lichaam. Eet genoeg groenten en 2 stuks fruit op een dag en blijf zo lang gezond!

 

 

(1)