Autoverzekering opzeggen: wanneer kan dat?

Je hebt een autoverzekering, maar wilt deze opzeggen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat je hebt ontdekt dat er betere deals zijn, je de auto waarvoor je de verzekering hebt gaat verkopen of dat de premie of contractvoorwaarden veranderen. Een autoverzekering sluit je vaak voor een jaar af. Mag je de verzekering altijd opzeggen en wat gebeurt er dan met je waardevolle schadevrije jaren?

Wijzigingen vanuit verzekeraar

In sommige gevallen mag je een autoverzekering meteen opzeggen. Bijvoorbeeld als de verzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden van de verzekering wijzigt. De verzekeraar is dan verplicht jou als verzekeringsnemer op de hoogte te stellen van deze aanpassingen. Jij hebt dan de vrijheid om te kiezen de polis op te zeggen. Dit moet je schriftelijk doen en dit moet binnen een maand ná berichtgeving.

Vrijwaringsbewijs, opzeggen en schadevrije jaren

Ook als je de auto verkoopt kun je de verzekering opzeggen. Laat de koper de auto overschrijven op zijn of haar naam. Hiervoor ontvangt deze een vrijwaringsbewijs, dit is voor jou het bewijs dat de auto niet meer van jou is. Met dit vrijwaringsbewijs kun je de autoverzekering dan opzeggen. Let wel op: vaak is het zo dat als je langer dan een jaar geen autoverzekering afsluit, de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd vervallen. Máár bij veel autoverzekeraars blijven ze drie jaar geldig. Weet je dat je binnen deze tijd gewoon weer een auto zult kopen, dan is er niets aan de hand. Denk je dat je ná een jaar, maar binnen drie jaar weer een verzekering af zult sluiten? Dan kun je de auto schorsen, kost je niets, maar je behoudt wel je schadevrije jaren (en die leveren je een noclaim-korting op de premie op). Een schorsing is een jaar geldig, dus je moet deze handeling jaarlijks herhalen.

Contract loopt nog

Als je wilt overstappen naar een andere autoverzekering, dan kun je de verzekering niet altijd zomaar opzeggen. Een autoverzekering heb je vaak voor een jaar. Dáárna kun je vaak pas overstappen. Ben je dat jaar al voorbij? Dan wordt de verzekering maandelijks opzegbaar. Als je overstapt, dan zegt de nieuwe verzekeraar de oude vaak op. Nog een opzegtermijn? De precieze datum daarvan vind je in de voorwaarden. Als een verzekering wel wordt verlengd, dan is deze daarna maandelijks opzegbaar. Bij een aantal verzekeraars kun je wel direct opzeggen, maar dit is minder gebruikelijk. Zorg er overigens wel voor dat je nóóit onverzekerd de weg op gaat. Je moet áltijd een autoverzekering hebben als je rijdt.

(50)