Een bril of lenzen?

Als je slechte ogen hebt is dat erg vervelend, maar er zijn tegenwoordig genoeg oplossingen daarvoor. Dan kan je denken aan een bril of lenzen. Als je een bril en lenzen allebei niet wil, kan je ook je ogen laten laseren.

Voor- en nadelen van een bril

Bij het dragen van een bril verkleint de kans op irritatie aan de ogen of het ontwikkelen van een ooginfectie. Vooral bij droge, gevoelige of geïrriteerd ogen is een bril geadviseerd.

Daarnaast zijn monturen modieus en kunnen daardoor boekdelen spreken over jouw stijl. Ook hoef je niet zo vaak een bril te vervangen. Alleen als hij kapot zou gaan, of op het moment dat je merkt dat je ogen weer veel achteruit zijn gegaan. Dit duurt dan ongeveer 3 jaar. Daarom zijn brillen over de lange termijn een stuk goedkoper dan lenzen. En als laatste voordeel bieden de glazen enige bescherming tegen rondvliegende stofjes, wind en vuil.

Als je net begint met het dragen van een bril kan het zijn dat je daar erg aan moet wennen. De bril zit namelijk 12mm van je ogen vandaan. Het kan dus zijn dat je door de afstand moeite hebt met focussen. Het volgende nadeel verschilt per persoon. Het kan zijn dat sommige mensen een bril niet leuk vinden staan en in dat geval kan je ook beter overgaan naar lenzen. En als laatste kan het ook vervelend zijn als de temperatuur je glazen beïnvloeden. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan beslaan en dan moet je even wachten tot je weer door je bril heen kan kijken.

Voor- en nadelen van lenzen

Als je lenzen draagt, heb je een breder gezichtsveld dan bij een bril. Dit komt doordat lenzen meegaan met de bolling van je oog. Lenzen zie je niet dus passen ook bij elke kledingstijlen. Daarnaast worden lenzen uiteraard niet beïnvloed door warm of koud weer. Ook leuk is om te experimenteren met de kleur van je ogen. Met lenzen kan je namelijk ook een andere kleur ogen dragen. Dit is misschien leuk voor een feestje of festival.

Als je net begint met het dragen van contact lenzen kan het zijn dat je wat moeite hebt met het indoen van de lenzen. Ook kan dit irritaties veroorzaken. Daarnaast zorgen lenzen ervoor dat je ogen minder zuurstof krijgen. Dit zorgt dan voor droge ogen. Contact lenzen verijzen veel verzorging. Je moet ze elke dag goed schoonmaken. En als laatste nadeel moet je lenzen ook elke 30 dagen vervangen. Dit kan leiden tot een hoge rekening per jaar.

 

Tot slot

Dit waren de voor- en nadelen van een bril en lenzen. Denk dus goed na over wat je wil. Let daarbij goed op de totale prijs en de gezondheid van je ogen.

(5)