Gezond, of toch niet?

Staar

Het liefst leven we zo gezond mogelijk. Dit is niet alleen te merken aan de vele sporten die tegenwoordig aangeboden worden, maar ook in ons eetgedrag is dit terug te zien. Zo worden er allerlei zogeheten superfoods aangeboden en zijn er wel tig verschillende diëten te vinden. Maar denk hierbij ook aan de vele light producten die tegenwoordig in de winkel staan. Toch schijnen deze niet zo goed voor je te zijn als werd gedacht. Light producten bevatten namelijk kunstmatige zoetstoffen om gewone suiker te vervangen. Maar als je teveel van deze zoetstoffen binnenkrijgt, verhoog je het risico op suikerziekte!

Suikerziekte

Suikerziekte (ook wel diabetes) is een aandoening die ervoor zorgt dat het lichaam zijn eigen bloedsuikerspiegel niet meer goed regelt. Dit komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt. Diabetes komt dan ook in twee vormen, type 1 en type 2. Bij type 2 is het zo dat het lichaam minder insuline aanmaakt, terwijl het lichaam bij type 1 helemaal geen insuline aanmaakt. Daarom is type 1 ook een stuk gevaarlijker. In het ergste geval kan dit als gevolg hebben dat iemand in een coma raakt. Het is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat deze insuline handmatig wordt ingespoten en de cellen genoeg suiker opnemen. Vaak wordt er ook wel een insulinepomp gebruikt. Deze wordt aan het lichaam gekoppeld zodat er niet steeds opnieuw geprikt hoeft te worden, maar de patiënt alleen maar op een knopje hoeft te drukken.

Staar

Suikerziekte brengt nog wat vervelende symptomen met zich mee. Zo is de patiënt eerder vermoeid en helen wonden minder snel. Ook is er een verhoogd risico op staar. Staar houdt in dat je ooglens waziger wordt. Hierdoor worden beelden minder scherp op je netvlies geprojecteerd. Klachten die kunnen ontstaan door staar zijn: waziger beeld, andere brilsterkte nodig hebben, minder kleur zien, gevoeliger zijn voor licht, meer licht nodig hebben bij het lezen en dubbelzien. Gelukkig is staar gemakkelijk te verhelpen door middel van een operatie Bij de meest gebruikte techniek wordt er een klein sneetje op het oog gemaakt om vervolgens de lens volledig te verwijderen. Hierna wordt er een nieuwe lens geplaatst. Dit alles is binnen een uur gedaan. Omdat het een vrij simpele ingreep is, kan de patiënt eigenlijk gelijk naar huis. Binnen enkele dagen is het zicht al aanzienlijk verbeterd.

Is dit alles een reden om minder light producten te eten? Dat is nog niet zeker. De test is namelijk alleen nog op muizen gedaan. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om eens te letten op welke stoffen je nou eigenlijk binnenkrijgt.

(454)