Parfum, eau de toilette en eau de parfum, Wat is het verschil?

Je hebt eindelijk een geur gevonden die je heerlijk vind ruiken maar nu moet je ook nog eens kiezen uit de verschillende soorten: parfum, eau de toilette of eau de parfum. Wat is nou precies het verschil?

Het woord ‘parfum’ is afgeleid van het Latijnse woord “per fumum” wat letterlijk “uit rook” betekent. Het is dus niet verbazend dat dit is een beetje verwarrend is.

Elk parfum merk maakt gebruik van haar eigen ingrediënten en categorieën om de parfumgeur zo uniek te maken met eigen geurconcentraat en aromatische oliën die ze bevatten. Maar het volgende moet je een algemeen idee geven van wat de verschillen zijn tussen parfum, eau de toilette of eau de parfum.

Eau de toilette

Eau de toilette heeft soms dezelfde concentratie als beschreven staat in cologne. Eau de toilette kan tot ongeveer 10% geurbestanddelen bevatten. De topnoten, de eerste geur die je ruikt wanneer je eau de toilette opspuit is het meest dominant, waardoor het verfrissend ruikt wanneer het net wordt opgespoten, en het verdampt en verdwijnt vrij snel. Eau de toilette en eau de cologne zijn de meest populaire vormen waarin geuren worden verkocht, denk maar aan alle populaire merken: Hugo Boss, Calvin Klein, Dior en de bekende Paco Rabanne 1 Million eau de toilette. Ook is Eau de toilette bijzonder geschikt voor de zomer.

Eau de parfum

Wanneer je de topnoten niet meer ruikt, zijn de hartnoten van een eau de parfum nog wel goed te ruiken. Dit is de reden wat eau de parfum perfect maakt om te spuiten op het haar of kleding. (Wees voorzichtig met delicate stoffen zoals zijde, omdat ze kunnen vlekken.) De concentratie van de geurbestanddelen die eau de parfum bevatten is meer dan 15%, soms wel zo hoog als 20%. Aangezien dit minder intens is dan parfum, is eau de parfum ook goedkoper. Maar toch blijf je eau de parfum vrij lang ruiken en wordt deze verkocht in vrijwel kleine maten.

Parfum

Parfum is de duurste versie van geuren en ook de beste soort, door de gehele symfonie van top, hart en basisnoten die je het langst blijft ruiken. Dit komt door de hoge concentratie essences – maar liefst 40%. Parfum wordt direct op de huid gespoten het beste is aan de binnenkant van de polsen, achter de oren en in de nek. De gemiddelde concentratie van een parfum is 25%, waardoor het de langste levensduur van de geur categorieën heeft. Slechts een klein spuitje is genoeg om parfum al goed te kunnen ruiken.

(21)