De oorsprong van de pet

In dit artikel leest u waar de pet vandaan komt. Hoe is het gebruik van de pet ontstaan en in welk jaar was dit? Welke personen of gebeurtenissen hebben de pet populair gemaakt? Na dit artikel weet u het precies.

Wat is een pet?

De definitie van een pet lijkt misschien niet moeilijk te raden. Echter kan er wel verwarring ontstaan tussen een pet en andere hoofddeksels. Volgens Wikipedia is de definitie van een pet het volgende: “Een pet is een hoofddeksel waarbij zich alleen aan de voorkant een klep bevindt. De pet bevindt zich qua vorm dus tussen de muts en een hoed.” Een uitzondering is volgens Wikipedia de pet van Sherlock Holmes, die volgens velen twee kleppen bezit. Duidelijk mag dus zijn dat een pet altijd een klep heeft.

Sinds wanneer?

De pet werd voor het eerst echt gedragen in de industriële tijd. De arbeiders hadden deze petten nodig als bescherming voor hun ogen, maar ook soms tegen de zon in de buitenlucht. Na de industriële tijd werd de pet voornamelijk door jongeren gedragen. Echter is de pet in de moderne tijd vooral populair geworden door het gebruik van petten (of caps) in de sport. Omdat de helden van veel mensen petten droegen tijdens het beoefenen van sport, wilden veel fans deze petten ook dragen. De pet is vooral bekend geworden door het gebruik hiervan in de honkbal wereld. Uiteraard is dit grotendeels te danken door de liefde voor de sport in Amerika. Honkbal is daar dé sport natuurlijk. Omdat veel mensen groot fan waren van de sport, werden er in de vrije tijd veel caps gedragen. Deze petten zijn toen zo ingeburgerd in de samenleving daar, dat er steeds meer soorten petten ontstonden. Nu is het de normaalste zaak van de wereld dat mensen met petten over straat lopen.

Waarom een pet op?

Waarom zou jij nou zelf een pet op doen? Naast bijvoorbeeld een liefde voor honkbal, zijn er nog genoeg andere redenen. De eerste reden is gewoon omdat het mooi staat. Je kan daarnaast ook een pet op doen met het logo van jouw bedrijf. Hiermee maak jij gratis reclame als jij over straat loopt. Een andere reden kan ook zijn om kaalheid te verbergen. Veel mensen doen een pet op zodat andere mensen niet zien dat zij kaal aan het worden zijn. Ook is het natuurlijk een gegronde reden om een pet op te doen tegen het felle zonlicht.

(31)