Snoep, wel of niet aan kinderen geven?

Moet je snoep nu wel of niet aan kinderen geven? Wat zijn de redenen om het wel te doen en wat zijn de redenen om het niet te doen? In dit artikel leggen we precies uit wat je wel en niet kan doen om jouw kind toch iets leuks te geven, maar zonder zijn of haar gezondheid in het geding te brengen. Lees gauw verder!

Wat is snoep?

Wat is de definitie van snoep? Als we dit opzoeken op internet, komen we het volgende tegen:

“Etenswaren gemaakt van suiker of andere zoete eetbare stoffen, vaak verrijkt en gevarieerd met kleurstoffen, smaakstoffen zoals chocola en vullingen zoals vruchten of noten, en vervaardigd in allerlei vormen.”

Echter, is in de ogen van een kind snoep helemaal niet gelijk aan deze definitie! Een kind wil gewoon iets lekkers wat hij of zij niet dagelijks krijgt. Hoe kan je hier gebruik van maken zodat kinderen toch iets lekkers krijgen maar dit niet ongezond is? Dit behandelen we dadelijk verder.

Waarom is gewone snoep ongezond?

Snoep zit vaak vol met suikers. Voor kinderen geeft dit uiteraard een enorme energie boost. Ook worden er vele beloningsstofjes in de hersenen aangemaakt. Kinderen vinden dit natuurlijk geweldig. Maar het gevaar hiervan is, is dat kinderen er verslaafd aan kunnen raken. De negatieve effecten van snoep zijn bij langere blootstelling erg groot. Suikerziekte is natuurlijk een ziekte die gelijk in iedereens hoofd opkomt. Echter zijn er ook andere effecten zoals hyperactiviteit en insulineresistentie. Genoeg reden dus om gewone snoep niet of bijna nooit aan je kind te geven!

Wat dan wel snoepen?

Wat kan je een kind dan wel geven wat niet ongezond is en waar je kind niet verslaafd aan raakt? Denk hier bijvoorbeeld aan fruit, snoeptomaatjes en noten. Deze etenswaren zijn niet verslavend en toch erg lekker! Als je nooit begint met het geven van snoep aan je kind zal hij of zij deze lekkernijen erg kunnen waarderen. Heb je je kind nou wel van kleins af aan veel snoep gegeven? Dan zal hij of zij eerst moeten afkicken van de suiker hoogstwaarschijnlijk. Je kind zal in deze periode waarschijnlijk niet uit te staan zijn, maar dit is simpel een kwestie van door de zure appel heen bijten.

Conclusie

Gewone snoep is erg ongezond voor kinderen. Er zijn echter alternatieven zoals fruit, noten en andere lekkernijen. Als je je kind dit vanaf het begin voorschotelt, zal hij of zij dit zeer waarderen. Doe je dit niet, dan zal je kind waarschijnlijk moeten afkicken van de normale snoep!

 

 

 

 

(17)