Bijles; Wat zijn de voordelen en nadelen voor je kind?

Veel kinderen vinden het niet leuk om naar school te gaan. Dit is dan ook de reden dat veel kinderen slechte cijfers halen. Op zo’n moment kan het zijn dat je kind bijles nodig heeft. In welke gevallen helpt bijles en wat voor effect heeft dit op je kind? Je leest het allemaal in dit artikel. Na het lezen van dit artikel heb jij waarschijnlijk een goed idee over wat bijles is en wat het voor je kind kan betekenen.

Wat is bijles?

Bijles is een vorm van onderwijs waar een kind extra les krijgt omdat hij of zij dit nodig heeft. Als je kind slechte cijfers haalt kan je er voor kiezen om je kind in te schrijven voor bijles. Hier zullen de kinderen extra aandacht krijgen van de gene die de bijles geeft. Dit in tegenstelling tot hoe het meestal gaat in de klas. Uiteraard staan de meeste kinderen niet te springen om bijles te volgen. Echter kan dit op de lange termijn zeer goed voor ze uitpakken. Er zijn vele voorbeelden van kinderen die eerst een 4 voor een tentamen krijgen en na goede bijles wel een 10 kunnen halen! Dit allemaal door een beetje extra aandacht.

Voor- en nadelen bijles

Voordelen van bijles zijn erg duidelijk. Je kind leert meer en haalt beter cijfers. Op de lange termijn kan dit er voor zorgen dat je kind een hoger niveau gaat doen en later ook een beter betaalde baan krijgt. De nadelen voor kinderen zijn iets minder duidelijk. Je kind kan bijvoorbeeld in extreme gevallen gepest worden omdat hij of zij bijles nodig heeft. Ook kan het zijn dat je kind door vrije tijd op te offeren geen tijd meer heeft om sociale contacten te onderhouden en hierdoor buitengesloten wordt. Deze nadelen zijn echter weinig voorkomend. De kans dat dit gebeurt is zo klein dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Conclusie

Kinderen hebben soms bijles nodig. Dit kan grote voordelen hebben op de lange termijn omdat je kind zo een hoger niveau kan doen en een betere baan kan krijgen. Op de korter termijn kan je kind het minder leuk vinden en er zelfs mee gepest worden. Hier valt echter altijd wat aan te doen. Dit is altijd nog beter dan dat je kind een niveau lager moet doen en weer allemaal nieuwe mensen moet ontmoeten. Dit kan uiteraard veel meer nadelen met zich meebrengen dan als je kind bijles krijgt.

 

 

(619)