Gras in de tuin

Een nieuwe inrichting van de tuin, iedereen denkt daar wel eens over na. Maar, zijn alle opties wel duidelijk? Wil je bijvoorbeeld grind, tegels, houtsnippers of gras? Er is in ieder geval heel veel keuze. Met betrekking tot gras zijn er nog twee opties die te overwegen zijn. Ga je graszoden bestellen en laten leggen of kies je voor het planten van graszaad? Kom hieronder de verschillen tussen graszoden en graszaad te weten.

Het verschil

Graszoden zijn lange, dunne plakken gras. Een graszode bestaat uit een laag grond, een laag wortels en een laag grassprieten. Graszoden worden gekweekt op grote oppervlakken, het groeiproces duurt voor het beste resultaat maar liefst 12-14 maanden. De wortels van het gras moet namelijk sterk genoeg zijn, zodat de graszoden op een ander stuk grond door kunnen groeien. Na het aanleggen van de graszoden kan er na ongeveer 2 tot 3 weken op gelopen worden.

Graszaad zijn, zoals de naam het al zegt, zaden van gras. Het graszaad kan op verse grond gestrooid worden, waarna er na een lange tijd grassprietjes uit de grond komen. Graszaad mag in tegenstelling tot graszoden voor een veel langere tijd niet betreden worden.

Het aanlegproces

Maar, hoe worden deze soorten van gras aangelegd? Bij graszoden is het belangrijk om de grond eerst goed om te spitten. De verse grond komt zo bovenop te liggen en eventueel onkruid kan worden verwijderd. Na het omspitten en egaliseren van de grond kunnen de graszoden gelegd worden. Deze moeten strak tegen elkaar aan liggen, zodat het geheel een mooi en strak gazon wordt. Na het aanleggen is het van belang om de graszoden direct nat te sproeien, zodat de graszoden vanaf het begin al genoeg voeding krijgen.

Bij graszaad is het proces van aanleggen iets anders. Het begint wel hetzelfde, met het omspitten van de grond. Hierna is het belangrijk om de grond te egaliseren. Na het egaliseren kun je het graszaad mooi verspreiden over de tuin, zorg er wel voor dat dit gelijkmatig gebeurd. Houd rekening met de wind. Na het strooien van het graszaad is het belangrijk om de grond nog even te egaliseren, hierdoor kunnen de zaden onder de grond komen, waar ze goed kunnen groeien. Sproei na het planten van het graszaad de tuin ook goed.

(2)