Last van vocht in huis?

vochtige muren injecterenWij Nederlanders hebben nu niet bepaald een subtropisch klimaat in ons land, het regent veel en het is vaak koud. Daarom stoken we de boel warm in onze goed geïsoleerde huizen. Toch hebben veel mensen last van vocht in hun huis, vocht kan schimmel veroorzaken en zoals bekend is het inademen van schimmels niet bepaald goed voor onze gezondheid.

Hoe ontstaat vocht in ons huis?

Vocht in huis ontstaat meestal door een slechte ventilatie. Maar een vochtprobleem kan bijvoorbeeld ook ontstaan door een fout in de bouwconstructie. Veel mensen hebben in hun woning last van optrekkend vocht dat via de kelder, de fundering of de spouwmuur het huis binnenkomt. Via de muren trekt het vocht dan omhoog de woning in. De gevolgen daarvan zijn zichtbaar als vochtplekken op de muur. Het gevaar van optrekkend vocht is dat hout dat na wordt aangetast kan worden door schimmels met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid. Vaak is een hoge waterstand mede oorzaak aan optrekkend vocht in uw huis.
Ook bekend zijn de zogenaamde druppels op de ramen en het raamkozijn. Ze ontstaan doordat warme lucht afkoelt en zijn vocht kwijt raakt. Zo ontstaan dan druppels op het oppervlak. Condens ontstaat meestal op plekken waar een verbinding is tussen de warmte van een vertrek en kou van de buitenlucht. Condens ontstaat ook een warm bad of douchen in de badkamer. Als u niet goed ventileert, dan slaat de vochtige lucht neer op de ramen, kozijnen en muren. Vaak wordt om die rede in de badkamer en de keuken mechanische ventilatie aangebracht om dit probleem te voorkomen. Op die manier is de kans van schimmelvorming in die ruimtes ook bijzonder klein.

Vocht door lekkage

U kunt natuurlijk ook last krijgen van vocht door een lekkage van de afvoer, lekkage van de waterleiding, of een slecht afgekitte badkamer.

Hoe kunt u het voorkomen?

Ventileer goed en regelmatig en zorg ervoor dat het niet te koud wordt in uw woning door goed te stoken. Hang als het kan, in de zomermaanden bijvoorbeeld, de was buiten te drogen. Zorg ook voor een goed geïsoleerde woning, hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe warmer het in huis blijft. Breng mechanische ventilatie aan en zet de afzuigkap aan in de keuken tijdens het koken. Door al deze maatregelen wordt de kans steeds kleiner dat u last krijgt van vocht in huis. Ook zal er veel minder kans zijn op schimmelvorming, we hebben al eerder vermeld dat schimmels slecht zijn voor onze gezondheid. Daarnaast zal uw huis ook fris blijven ruiken in plaats van muf en bedompt.

(161)