Onderhoud van gasbarbecues

Steeds meer mensen schaffen tegenwoordig een gasbarbecue aan. Het heeft immers veel voordelen ten opzichte van een houtskoolbarbecue. Zo hoef je deze niet alleen buiten in de tuin te gebruiken maar je kunt er ook voor kiezen er binnen mee te koken. Tevens werkt het sneller aangezien de ontstekingsknop binnen 10 tot 15 minuten paraat staat. De branders zitten onderin en zorgen voor de warmte. Ze branden op vloeibaar gas zoals propaan of butaan. Hierdoor zijn gasbarbecues ook gezonder dan houtskoolbarbecues aangezien er minder vet wordt geproduceerd en dit gelijk via gleuven naar het opvangreservoir wordt geleid. Een prettige bijkomstigheid is het feit dat je op een gasbarbecue naast bakken ook kunt koken en wokken.

 

Onderhoud

Het is wel belangrijk dat je je gasbarbecue regelmatig schoonmaakt. Het handige aan een gasbarbecue is het feit dat dit een eenvoudige klus is omdat bepaalde onderdelen geëmailleerd zijn. Deze kun je makkelijk reinigen met een sponsje en reinigingsmiddel. Wel moet je barbecue goed afgekoeld zijn voordat je deze schoonmaakt want anders kun je het materiaal beschadigen.
Je kunt er ook voor kiezen een BBQ cleaner te gebruiken. Het schuim wat hierin zit hoef je enkel op de geëmailleerde onderdelen te spuiten en in te laten werken. Daarna spoel je het weg met een spons en water.
De roestvrijstalen onderdelen van je gasbarbecue mag je echter niet reinigen met een schuurspons of een agressief schoonmaakproduct. Er wordt hier namelijk aangeraden een zachte doek of spons te gebruiken met een niet- agressief schoonmaakproduct. Laat het schoonmaakmiddel even inwerken en spoel het vervolgens weg met water. Vermijd hierbij dat de roestvrijstalen onderdelen in contact komen met ijzer, zout of chloor. Deze middelen kunnen namelijk tot roestvorming leiden.
Ook is het zaak het rooster van je gasbarbecue schoon te maken. Hier bestaat een handige tip voor. Laat je gasbarbecue aan het einde van een sessie nog even tien minuten aan staan waarbij je de branders op de hoogste stand zet. Hierdoor zal vuil wat op het rooster kleeft opgebrand raken. Nadat het rooster is afgekoeld kun je het resterende vuil er gemakkelijk vanaf borstelen.
Op de website van Fonteyn kun je eenvoudig een gasbarbecue aanschaffen. Kijk maar eens op Gas bbq. Op deze website kun je ook terecht wanneer je meer woon- en tuin gerelateerde meubelen wil aanschaffen. Kijk maar eens naar Tuinsets.

(7)