Waar opletten bij het inrichten van mijn tuin

Zomerperiode is weer volop aan de gang. Mensen verblijven meer in hun tuin tijdens de zomer. Dan wil je natuurlijk wel dat alles er netjes bij staat. Om tijdens de zomer je tuin aan te passen of te veranderen is nooit verstandig. Planten moeten namelijk al in het voorjaar klaar worden gemaakt om goed te kunnen bloeien in de zomermaanden. Wanneer je aan de slag wilt gaan met je tuin kun je hulp inschakelen van een bedrijf die het voor je gaat doen. Dit kan door een tuinontwerp te maken door een expert. Het is verstandig om van te voren goed na te denken over een aantal zaken:

Voor wie is je tuin bedoeld?

Heb je kinderen die graag in de tuin willen spelen? Is het dan verstandig om je hele tuin te laten betegelen. Je wilt wel dat je kinderen op een prettige manier in je tuin kunnen spellen. Wil je eventueel ook speeltoestel plaatsten in je tuin? Bekijk dan goed wat de beste plek is om te plaatsten. Wanneer je graag bezig bent in de tuin is het geen probleem om het vol te gooien met allerlei mooie planten en bomen. Maar heb weinig tijd en zin om elke week wat dingen te doen om je tuin goed te onderhouden kies dan niet voor te veel planten en bomen.

Zonlicht

Kijk goed van te voren hoe de zon in je tuin schijnt over de hele dag. Sommige mensen willen het liefst tot laat in de avond lekker in de zon liggen. Kijk dan goed op welke plek je het beste tuinmeubels kan neer zetten zodat je optimaal mogelijk kan genieten. Zonlicht is ook belangrijk voor planten en bomen. Sommige hebben veel zonlicht nodig en andere kunnen makkelijk in de schaduw worden geplaatst. Kijk goed welke planten je graag in je tuin wil hebben en welke plek daar het meest geschikt voor is.

Afvoer water

Een van de meest gemaakte fouten is dat men niet goed nadenkt over het afvoer van het water wanneer het hard heeft geregend. Zeker wanneer je tuin vol hebt staan met tegels moet het water ergens heen. Door middel van een afvoerputje op de juiste plek kan je voorkomen dat je tuin helemaal onderloopt met water. De sierbestrating moeten schuin aflopen naar de afvoerputje.

(15)