Wanneer moet je een nieuw slot op de deur?

Het plaatsen van een nieuw slot op de voor- of achterdeur van je woning kan in diverse situaties verstandig zijn. Voorbeelden van deze situaties: het verbeteren van de beveiliging van je woning om de kans op inbraken te verkleinen, een beschadigd slot welke niet meer te repareren is en bijvoorbeeld een slot welke geforceerd is door inbrekers. Bij het plaatsen van een nieuw slot op de deur zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Welk slot is het meest geschikt? Op hoeveel punten zit het slot verbonden met het deurkozijn? Enzovoorts.

Tip: denk niet alleen na over een nieuw slot op de deur, maar kijk ook eens of het slot op de ramen in huis van voldoende kwaliteit is.

Vervangen van het slot met hulp van een slotenmaker

Voor het vervangen van de sloten op ramen en deuren kun je de hulp van een slotenmaker inschakelen. Zelf een slot vervangen is lastig, wanneer het nieuwe slot meer contactpunten met het kozijn heeft dan het bestaande slot. Je wilt in zo’n geval voorkomen dat de gaten die je in de deur en het kozijn maakt te groot zijn. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het slot al snel vrij los komt te zitten en daardoor makkelijk open te breken is. Mocht je zelf een slot vervangen, kies er in dat geval voor om alleen de cilinder te vernieuwen.

Geschikt nieuw slot voor op de deur

Bij het vervangen van een slot heb je de keuze uit tal van verschillende soorten sloten. Denk aan het verschil tussen een cilinderslot en een bijzetslot, of het verschil tussen een slot met twee verbindingspunten en een model met drie of vier. Kies bovenal voor sloten die gekeurd zijn door de onafhankelijke stichting SKG. Sloten krijgen een beoordeling van nul tot en met maximaal drie sterren. Het zegt iets over de weerstand die ze bieden bij een inbraakpoging.

(72)