Laminaat leggen, hoe gaat dat in zijn werk?

Als je laminaat leggen wilt, is dit een flink karwei. Je vraagt je dan ook vast af hoe dit in zijn werk gaat, of je het beter zelf kan doen of laten doen, en hoe hoeveel werk het dan is. In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen. Lees daarom gauw verder!

Zelf of door een professional?

Je vraagt je misschien af of het veel werk is om zelf laminaat te leggen of dat je dit door een professional moet laten doen. We kunnen wel stellen dat het aardig wat werk is om laminaat zelf te leggen. Aan de andere kant kan het ook wel wat kosten als je het door iemand anders laat doen. Je moet dus een afweging maken hierin. Wil je liever geen kosten en zelf hard ploeteren? Of zie je het zelf leggen niet zitten en kan je hierom beter iemand inhuren die hier verstand van heeft? Het voordeel hiervan is dat je wel weet dat het écht goed gebeurd.

De juiste ondervloer

Er zijn veel soorten ondervloeren. Het is erg belangrijk welke soort je hebt voor het leggen van een goed laminaat parket. Als je bijvoorbeeld last hebt van vocht in je ruimte, dan is hier weer een bepaald soort ondervloer voor nodig. Zoek dit daarom eerst goed uit voordat je je laminaat gaat leggen.

Acclimatiseren

Je hebt misschien wel is gehoord van mensen die de Mount Everest beklimmen. Deze mensen moeten eerst op een bepaalde hoogt een aantal dagen acclimatiseren om zo geen last te krijgen van hoogteziekte. Dit is eigenlijk hetzelfde geval met je laminaat. Het is daarom belangrijk om je laminaat minimaal 48 uur voordat je het gaat leggen in de betreffende ruimte te plaatsen. Zo kan het hout acclimatiseren en zal het niet meer krimpen of uitzetten nadat je het hebt gelegd. Erg belangrijk! Als je dit niet doet kan het hout uitzetten en ben je ver van huis.

Met beleid laminaat leggen

Als je hout geacclimatiseerd is kan je beginnen met het leggen van je laminaat in de betreffende ruimte. Doe dit met beleid zodat je de planken niet beschadigd. Verder is het veel passen en meten om de planken precies in de hoeken te krijgen. Je zal dan ook voor de afwerking wat plinten nodig hebben en een zaag om de laatste planken goed uit te meten.

Conclusie

Laminaat leggen is een flink karwei. Soms is het beter om dit door professionals te laten doen. Als je handig bent echter, kan je dit ook zelf. Het gaat je alleen flink wat tijd kosten. Wel bespaard het je geld als je dit zelf doet.

(56)