Vloeren en huizen

We willen allemaal dat ons thuis een aangename en veilige plaats is om te vertoeven. Thuis kunnen we ontspannen en bijkomen van een lange dag werken, thuis komen we tot rust en kunnen we helemaal ons zelf zijn. We bepalen dan helemaal zelf wat we doen, wat we dragen en wie we willen zien.

Vandaar dat mensen relatief veel tijd besteden aan het opknappen, verbouwen en inrichten van hun huis. De boel een leuke kleur geven, mooie meubels en sfeervolle verlichting kopen, totdat we uiteindelijk een woning hebben waar we ons helemaal thuis kunnen voelen.

Klassieke inrichting

Zoals de titel van dit artikel aan aangeeft, smaken verschillen, uiteraard ook wat de inrichting van onze woning betreft. De een houdt van wit, de ander wil veel kleur in zijn huis. Sommige vinden een klassieke inrichting zeer sfeervol, anderen houden weer meer van modern. Klassiek kan erg mooi zijn, een mooie antieke kast of stoel misstaat zeker niet in een huiskamer. Ook over laminaatvloeren hebben mensen verschillende smaken.

Zeker als het een familiestuk betreft, willen veel mensen dat als herinnering graag in hun woonkamer hebben staan. Zo blijft die overleden opa of oma toch nog een beetje bij ze, zeker als er veel herinneringen zijn rond het meubelstuk. Een klassieke inrichting geeft ook een relatief warm gevoel, veel klassieke meubelen zijn van hout vervaardigd en hout heeft de eigenschap om sfeer te creëren.

Moderne inrichting

Maar ook voor een moderne inrichting is het een en ander te zeggen. Vooral jonge, hippe mensen vinden een moderne inrichting heel prettig. Ze hangen dan moderne kunst aan de muur en kopen stoelen en banken met een aparte, moderne vormgeving. Jan de Bouvrie, de welbekende architect maakt bijvoorbeeld veel gebruik van wit. Wit kan heel mooi overkomen, zeker als er af en toe een contrasterende kleur tegenover gebruikt wordt.

Combinatie van klassiek en modern

Maar wat je tegenwoordig ook veel ziet, is een combinatie van klassiek en modern. De antieke kast van oma staat dan vlak naast het abstracte schilderij van een moderne kunstenaar, wat dus een hele mooie combinatie kan opleveren. Ook kunnen klassieke, antieke meubelen heel goed worden gecombineerd met eigentijdse, moderne verlichting.
Uiteindelijk moeten degenen die het huis hebben ingericht of hebben laten inrichten, zich prettig voelen in hun huis, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Maar in veel gevallen wordt de woninginrichting ook wel gebruikt om te onderscheiden of te laten zien waar je voor staat. Maar zoals al eerder gezegd, smaken verschillen, wat de een mooi vindt, kan de ander afschuwelijk vinden. Vandaar dat er tegenwoordig op het gebied van woninginrichting veel mogelijk is.

(31)