Wanneer is een ooglidcorrectie medisch noodzakelijk?

Ooglidcorrectie (ook wel Blepharoplasty genoemd) is een veel voorkomende ingreep die wordt uitgevoerd om hangende bovenoogleden te corrigeren. Hoewel de operatie vaak wordt uitgevoerd om een ​​jeugdiger uiterlijk te bewerkstelligen, zijn er veel situaties waarin een ooglidcorrectie medisch noodzakelijk is om het gezichtsvermogen of de functie te verbeteren.

Hangende bovenoogleden kunnen ontstaan als gevolg van verschillende diagnoses, die meestal goed kunnen worden behandeld. De meest voorkomende diagnoses zijn Dermatochalasis (overtollige ooglidhuid) en Blepharoptosis (neerwaartse verplaatsing van de ooglidrand).

Blepharoplasty is een operatie om overtollige huid (en soms spieren of vet) van de bovenste of onderste oogleden te verwijderen. Dit verschilt van Blepharoptosis-chirurgie, waarbij meestal de spieren worden aangehaald die het ooglid omhoog bewegen.

Ongeacht de oorzaak van iemands hangende oogleden, is de vraag die collega’s, familie en patiënten vaak stellen:

Wanneer is een ooglidcorrectie medisch noodzakelijk?

De belangrijkste factor bij het bepalen van de medische noodzaak van ooglidcorrecties is gebaseerd op subjectieve bevindingen en/of de symptomen van de patiënt. Meestal weet een patiënt zelf al of zijn/haar oogleden problemen veroorzaken tijdens zijn of haar dagelijkse activiteiten, zoals problemen met lezen en autorijden. Maar ook vermoeidheid van de ogen of hoofdpijn komt vaak voor.

Naast deze subjectieve beleving zijn er ook objectieve bevindingen die de behandelend arts doorgaans vaststelt, zoals ooglidmetingen, foto’s en gezichtsveldonderzoek. Volgens dit artikel van de American Academy of Ophthalmology, kunnen functionele indicaties voor blepharoplasty en blepharoptosis omvatten:

Marge reflex afstand 1 van 2 mm of minder (de afstand tussen de rand van het ooglid en het midden van de pupil)

  • Aanzienlijk visueel veldverlies van minstens 12 graden of 24%
  • Laaghangend ooglid die het lezen of andere nauwe werkactiviteiten schaadt
  • Omhoog gekantelde hoofdhouding (kin omhoog)
  • Symptomen van vermoeidheid van de ogen of ongemak
  • Centrale visuele verstoringen als gevolg van de positie van het bovenste ooglid
  • Zelfgerapporteerde functionele beperking van de patiënt

Houd in gedachten dat dit voorgestelde richtlijnen zijn, geen regels. Of de verzekeraar een chirurgische ingreep uiteindelijk zal vergoeden is afhankelijk van je individuele verzekeringsmaatschappij. Velen hebben hun eigen richtlijnen, die los staan ​​van deze aanbevelingen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Afhangende bovenoogleden kunnen belangrijke functionele en / of cosmetische problemen veroorzaken. Als je denkt dat uw oogleden je dagelijks leven beïnvloeden, bent je misschien een goede kandidaat voor een ooglidcorrectie. Je kunt meer hierover te weten komen door op de website van VandenBroecke kliniek te kijken.

(53)