Verras met chocolade

Het is weer bijna zo ver: Valentijnsdag! Het moment om je geliefde te laten weten hoeveel je van haar/hem houdt en te verrassen met een cadeautje recht uit het hart. En vooral als het iemand van het vrouwelijk geslacht betreft, hebben we een belangrijke tip: zeg het dit jaar met chocolade!

Cacao, de basis voor chocolade, vond rond het jaar 1500 zijn weg naar Europa toen de Spanjaarden tijdens hun ontdekkingsreizen terecht kwamen in wat nu bekend staat als Mexico. Van de bewoners, het indianenvolk de Azteken, kreeg de scheepsbemanning iets te drinken wat in Europa nog geheel onbekend was; een cacaodrank. Deze werd gemaakt op basis van cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom.

Vanzelfsprekend gingen de bonen uiteindelijk mee naar Spanje vanuit waar het, na wat aanpassingen op de bereidingswijze afgestemd op de Europese smaak, een zegetocht begon over het Europese vaste land. En dat is vooral te danken aan een ontdekking van de Nederlander Coenraad Johannes van Houten die in 1825 cacaoboter uit de bonen wist te persen. En inmiddels is de cacaoboon en z’n belangrijkste toepassing, chocolade, niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Plus en min

Chocolade wordt vandaag de dag gemaakt van cacaopoeder dat is gemengd met cacaoboter en suiker en eventueel aanvullende ingrediënten als melkpoeder, noten, vruchten of smaakstoffen. En aan het eindresultaat, de chocolade die wij in wat voor vorm dan ook eten, worden best wel eens wat negatieve gezondheidseffecten toegeschreven. Zo bevat 75 gram chocolade al snel 400 tot 450 calorieën waardoor gematigd nuttigen is aan te raden.

Maar er is gelukkig ook positief nieuws: chocolade bevat flink wat flavanolen. een vorm van antioxidanten die zorgen voor het voorkomen van weefselschade en daarnaast mogelijk het risico verlagen op kanker en hart- en vaatziekten. Ook is Cacao de rijkste bekende bron van magnesium, een stof waaraan vooral vrouwen vaak een tekort hebben.

En vaak terugkerend thema rond chocolade is de stimulerende werking die het (vooral) op vrouwen zou hebben. Dit zou met name komen door het in chocolade aanwezige Tryptofaan, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, dat in ons lichaam de aanmaak van serotonine stimuleert. En dit hormoon zorgt op z’n beurt over het algemeen weer voor een gevoel van welbehagen. En omdat vrouwen meer last hebben van humeurwisselingen (onder andere door de menstruatie) dan mannen, zijn zij hiervoor gevoeliger.

Maar hoe dan ook is chocolade een sensuele zachte substantie die smelt op je tong en die zorgt voor een welhaast onweerstaanbaar zoete smaaksensatie. En dat geldt natuurlijk voor vrouwen én mannen!

Valentijnsdag

Dus wil je je geliefde op 14 februari echt verrassen, denk dan eens aan chocolade. Niet alleen erg lekker, maar tegenwoordig ook verkrijgbaar in fraaie vormen en verpakkingen. Wat dacht je van de Liefde-Valentijn-collectie bij Chocolate Company? Hier vind je allerlei leuke en natuurlijk heerlijke chocolade-verrassingen (onder andere bonbons, of zoals men op Chocolatecompany.nl zegt bombons) die uiterst geschikt zijn voor Valentijnsdag.

Alle producten zijn met de hand gemaakt met alleen de beste, premium UTZ gecertificeerde cacaobonen uit onder andere Ecuador, Venezuela en Tanzania. Gegarandeerd een succes.

Fijne Valentijsdag!

(13)