Nederlanders kopen massaal online tijdens corona

Online verkoop is in Nederland al lang populair. Sinds het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie, in het jaar 2019, zijn de Nederlandse online verkopen toegenomen. Vanwege de regelmatig terugkerende overheidsmaatregelen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de keuze voor online aankopen via webwinkels enigszins te verwachten. Immers, de consument kan zich door de coronacrisis niet vrij bewegen en de meerderheid van de Nederlandse bevolking is digitaal actief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voert Nederland de Europese Unie aan met de meeste huishoudens met toegang tot het Internet.

Stijging online verkopen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de online aankopen van Nederlandse burgers bij webwinkels in het jaar 2021 explosief gestegen. Vergeleken met voorgaande jaren gaven Nederlandse burgers aanzienlijk meer uit bij andere Europese webwinkels.

Bij lokale Nederlandse webwinkels verdubbelden de online aankopen van Nederlandse burgers zelfs. De toename van de online verkoop in Nederland houdt ook verband met de sluiting van fysieke winkels als gevolg van de heersende coronacrisis in Nederland. Uit angst voor besmetting met het coronavirus zoeken Nederlandse consumenten naar andere alternatieven om in hun behoeften te voorzien.

De onlinehandel

Nederlanders kopen massaal online tijdens corona. Nederlandse ondernemers die online zakendoen links laten liggen, zullen in de toekomst een lagere omzet halen. Niettemin zullen Nederlandse ondernemers de voor- en nadelen van online zakendoen tegen elkaar moeten afwegen.

Tot de voordelen behoren gemakkelijke toegang tot online marktplaatsen, lagere bedrijfskosten, en het gebruik van specifieke online marketingstrategieën om de verkoop te bevorderen. De nadelen kunnen zich uiten in juridische problemen bij kopen en verkopen, reclamekosten, consumentenvertrouwen door het gebrek aan persoonlijk contact, en kwetsbaarheid voor fraude bij geldtransacties. Het is belangrijk te investeren in gereputeerde beveiligingssystemen bij geldtransacties in de onlinehandel.

De corona pandemie

Verwacht wordt dat Nederlanders tijdens de coronapandemie vaker online aankopen zullen doen. Het verschijnen van meerdere coronavarianten wijst erop dat overheidsmaatregelen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, niet uitgesloten zijn.

Nederlandse ondernemers die de onlinehandel links laten liggen zullen dan een lagere omzet halen met als gevolg dat hun levensonderhoud niet gegarandeerd is. Het is waarschijnlijk dat het aanbod van goederen en diensten via webwinkels zal toenemen. Voorlopig zal het coronavirus blijven circuleren en wereldwijd terugkeren. Nederlanders zullen tijdens corona massaal online aankopen blijven doen.

Bron: https://www.top5bestekopen.nl/

(49)