Politiek en de Zwarte Pieten discussie.

In dit artikel wordt de zwarte pieten discussie uitvoerig besproken. Laat vooral je mening achter als je hier iets over te zeggen hebt.

VN Onderzoek Zwarte Piet

In 2014 werd de VN opgeroepen om een onderzoek te doen naar Zwarte Piet en of hij racistisch is. Een mevrouw van de VN onafhankelijk van het onderzoek pleitte al voor afschaffing van Zwarte Piet. Echter kwam uit het VN onderzoek ook naar voren dat Zwarte Piet racistisch is en dat er een alternatief gevonden moet worden. Gelukkig voor tegenstanders van het afschaffen van Zwarte Piet was dit slechts een advies en kan de VN Nederland niks opleggen. Als mensen met zwart op hun gezicht een kinderfeest willen vieren dan mag dit gewoon.

Echter was dit natuurlijk geen Nederlands onderzoek. Vanuit het buitenland wordt er met rare ogen gekeken naar Zwarte Piet. Op het eerste gezicht heeft Zwarte Piet misschien een racistische uitstraling. Het is dan ook niet gek dat voor buitenstaanders Zwarte Piet racistisch lijkt te zijn.

Mark Rutte en Zwarte Piet

Mark Rutte heeft met afwijzing gereageerd op het onderzoek en betreurd de conclusies zelfs. Hij zei: “Zwarte Piet is nou eenmaal zwart”.

Minister van Integratie Asscher pleit nu echter wel voor een verandering van Zwarte Piet. Hij voert vele discussies over het hele land en zet projecten op touw om de verandering in gang te zetten. Waarschijnlijk heeft dit iets te maken met de verkiezing van de nieuwe lijsttrekker van de PvdA die hij uiteraard wil winnen. Omdat de PvdA veel gekleurde kiezers heeft, is het dan ook niet gek dat de PvdA met deze discussie stemmen wil en kan trekken.

Geert Wilders probeert uiteraard de witte stem te trekken door fel tegen verandering van Zwarte Piet te zijn. Mocht hij ook uitgesproken tegen Zwarte Piet zijn, dan zou hij in één klap drie kwart van zijn kiezers verliezen. Het is dan ook niet te verwachten dat hij dit standpunt ooit zal bijdraaien.

Verandering van Zwarte Piet

Door het hele land worden nu toch veranderingen doorgevoerd met betrekking tot Zwarte Piet. De roetveeg piet is hierbij de meest populaire. Gekleurde pieten en stroopwafel pieten blijven dit jaar thuis. Wij zijn erg benieuwd hoe Piet er over 10 jaar uit ziet. Wat denk jij?

 

(112)