Telefoon kopen in het buitenland?

In Nederland kopen de meeste mensen hun mobiele telefoon bij een abonnement. Voor een x bedrag per maand heb je een telefoon en beltegoed met databundel. Maar kan het goedkoper? Jazeker!

Telefoons in Nederland

Mobiele telefoons van gevestigde merken in Nederland zijn goedkoper verkrijgbaar icm. met een abonnement bij een provider. Je betaald een x bedrag meer per maand voor afschrijving van de telefoon betaling waarmee je de telefoon iets goedkoper krijgt dan wanneer je deze los koopt in de winkel.

Maar ook niet gevestigde merken in Nederland en Europa zijn heel sterk vooruit gegaan en kunnen wedijveren met de technologische wedloop tussen de grote telefoonmerken. Vooral de Chinese merken zijn hier een voorbeeld van.

Telefoons in buitenland

Over het algemeen zijn deze merken goedkoper en makkelijk te bestellen via websites zoals aliexpress en gearbest. Een merk zoals XiaoMi is een grote speler geworden hierdoor en levert toestellen die vergelijkbaar zijn met de Samsung Galaxy telefoons. Zo’n telefoon kost je dan maar 100 – 200 euro voor een flagship telefoon uit hun serie waar je bij de bekende merken al snel vanaf 600 euro voor een nieuw toestel betaald.

Voor & nadelen

Het grote voordeel is dat je nu een telefoon kan bestellen dat vele malen goedkoper is maar er zijn genoeg nadelen te vinden om het niet te doen:

  • garantie is alleen geldig in China, sinds je daar immers de telefoon koopt
  • kapotte telefoon repareren duurt lang, die moet helemaal naar China gestuurd worden en in Nederland zijn er geen reparateurs hiervoor
  • software problemen, updaten kan een probleem zijn als je alleen een Chinese dekking hebt in je telefoon
  • klaring bij de douane voor als je de aankoop niet hebt opgegeven bij de belasting

Maar er zijn ook wel weer voordelen te vinden:

  • goedkopere telefoon van dezelfde hoge kwaliteit
  • gaat je telefoon kapot dan was die niet duur
  • ideaal als je wilt overstappen naar sim-only
  • buitenlandse merken gaan zich ook vestigen in Nederland

Uiteindelijk kun je voor jezelf een afweging maken wat voor jou het beste geldt. Is het goedkoop met kwaliteit en kapot is dan maar kapot? Of ga je toch voor zekerheid en je koopt een duurder model in Nederland?

(144)