Piano kopen? Waar moet op je letten

Je hebt uiteindelijk de grote beslissing genomen een piano te kopen. Dat is best een investering van een paar duizend euro en dan wil je zeker zijn van de juiste piano dat past bij jouw leefomgeving. Wat is allemaal van invloed bij de aanschaf van een piano?

Vaak begint de keuze bij de aanschaf van een piano al bij het hebben van een budget. Je kunt simpel kiezen voor een keyboard maar als je het toch echt groot wilt aanpakken dan is er een budget nodig wat aardig kan oplopen. Pas daarna komen de omliggende factoren om het hoekje kijk. Om alle aandachtspunten op een rijtje te zetten:

Budget

Bij het kopen van een piano is budget, naast ruimte, de grootste factor. Het budget wat je hebt bepaald alles, welk type piano je koop en de staat van de piano. Behalve de kosten van het type piano moet je ook rekening houden met de onderhoudskosten. Een akoestische piano moet op zijn best 2 keer per jaar door een pianostemmer worden nagekeken. Ook moet de klankkast en de kloppers van de piano goed onderhouden worden of slijtage en scheurtjes.

Ruimte voor piano

De ruimte die je in huis hebt bepaald voor een groot deel welk type piano je koopt. Met minder ruimte ben je beter uit met een staande piano of zelfs een synthesizer of keyboard. Alhoewel deze laatste minder toetsen hebben en niet als een echte piano klinken toch is dit goed alternatief. Het is zeer mobiel te gebruiken, eigenlijk overal en het is zeer betaalbaar.

Naast de oppervlakte aan ruimte moet je ook rekening houden met milieuomstandigheden van de ruimte waar de piano staat. Luchtvochtigheid en warmtebronnen hebben invloed op de staat van de piano. Met weinig onderhoud aan de piano zijn de omstandigheden van vocht en warmte van invloed op het houtwerk en de klankbodem.

Akoestisch of elektrisch

Een elektrische piano heeft een aantal voordelen in vergelijking met een akoestische piano. Ten eerste omdat een elektrische piano goedkoper is én je kunt makkelijk een koptelefoon aansluiten zodat je geen geluidsoverlast bezorgd. Maar het is toch niet helemaal het echte werk uiteraard. Bovendien heeft een akoestische piano ook een dempende functie wat geluid kan verminderen.

Staande piano of vleugel

Het grote verschil tussen beide soorten piano’s is het formaat en de kosten. Als je de ruimte niet hebt voor een vleugelpiano dan is een staande piano natuurlijk de beste optie. En al helemaal als je budget klein is. Een staande nieuwe piano kun je al voor 5.000 euro hebben terwijl een vleugel al snel tienduizenden euro’s kan kosten.

Nieuw of tweedehands

Mocht je wel de ruimte hebben voor een vleugel maar minder budget dan is een tweedehandse vleugel nog wel een optie. Maar kijk hierbij goed naar de onderhoudsstatus van de vleugel.

Hetzelfde geldt voor een staande piano. Veel mensen kiezen voor dit type piano vanwege de ruimte dat het inneemt en de kosten. Zeker zal een tweedehands staande piano minder kosten maar weet zeker dat je een piano in goede staat neemt.

(59)