De mooiste kitesurf locaties in Portugal

Stel je dit voor: lagunes in vlak water, middelgrote golven, constante wind in de zomer en een bruisend nachtleven, alles tegen een adembenemende achtergrond. Dát is kitesurfen in Portugal! De kitesurfscene van Portugal is minder druk dan die van Spanje, allemaal dankzij de overvloed aan kitesurfspots verspreid over de kust.

Wanneer kitesurfen in Portugal

Het hoofdwindseizoen is tussen mei en oktober. Tijdens zonnige dagen, en vooral in de zomer, waait een sterke thermische wind vanuit het noorden en noordwesten. Dit type wind wordt Nortada genoemd en de letterlijke vertaling is “Sterke noordwind”. Tijdens het hoogseizoen ligt de watertemperatuur gemiddeld tussen 17 en 23 graden langs de kustlijn. Het is kouder in het noorden en warmer in het zuiden.

In de zomer zijn de golven iets kleiner, wat een goed moment is om te gaan als je een beginner bent. Herfst is de periode waarin de golven groter worden. Vraagt ​​je je af waar je kunt gaan kitesurfen in Portugal? Je vindt overal vliegerplekken langs de kustlijn van Portugal, en hier noemen wij een paar highlights.

Kitesurfen in Noord-Portugal

De noordelijke regio van Portugal is één van de meest ondergewaardeerde surfregio’s in Portugal. Het water is koud en het weer is nog kouder. Maar er zijn ook voordelen, en één daarvan is dat het veel minder druk is. Watertemperaturen schommelen het hele jaar door tussen 12 en 18 graden, dus een wetsuit van 2 tot 3 mm is nodig. Dat geldt voor de zomer. In de winter wordt een wetsuit van 4-5 mm aangeraden

Cabedelo

Verstopt in de charmante kuststad Viana do Castelo hebben wij Cabedelo, één van Europa’s beste opkomende kitesurfbestemmingen, met een aantal van de meest consistente winden aan de hele Portugese kustlijn. Cabedelo is een breed strand dat wordt beschermd tegen de golven door twee grote golfbrekers. Als je een paar koele golven wilt scoren, hoef je alleen maar verder de oceaan in te gaan. Het hoogseizoen voor kitesurfen in Cabedelo ligt tussen mei en september, maar het is mogelijk om hier het hele jaar door te surfen. In de zomer waait het dagelijks, met snelheden tot 35 knopen. De dominante wind komt uit het noordwesten.

Lagune van Óbidos, aanbevolen voor beginners

Óbidos is de grootste zoutwaterlagune in Portugal. De combinatie van ondiep, taille-diep water, meestal vlak en slechts af en toe schokkerig, maakt de Obidos-lagune een van de beste plekken om te leren kitesurfen in Portugal.

Een uur rijden ten noorden van Lissabon, in de regio Centro, wordt de lagune blootgesteld aan de volledige kracht van de Nortada-wind, die nog sterker wordt dankzij de nabijgelegen heuvels. De omstandigheden zijn uitstekend in de zomer, maar dit is het hele jaar door kitesurfen. Óbidos werkt met alle windrichtingen en gedurende de dag.

Er is veel ruimte om te oefenen en de wind is voornamelijk side-onshore, beide cruciale factoren bij het leren van kitesurfen. Het is ook minder druk dan andere surfspots dichter bij Lissabon. Het vlakke water biedt de perfecte speeltuin om verschillende manoeuvres te oefenen, zoals het opnieuw starten van je vlieger, tegen de wind in rijden en zelfs springen.

De bodem is zanderig, er zijn geen kanalen om je de oceaan in te slepen, waardoor de Óbidos-lagune een zeer veilige plek is waar je snel zult verbeteren.

Een toplocatie in deze regio is The Kitesurf Lodge, wees er wel snel bij voordat ze vol zijn!

(0)