Planeet IJsland

Alsof je op een andere planeet bent. Het IJslandse landschap is een unieke combinatie van spuitende geisers, ijzige gletsjers en rommelende vulkanen. Een planeet waar je makkelijk naartoe vliegt of met een cruiseschip heen vaart. Een korte vakantiereis of een uitgebreide reis voor een maand of meer als backpacker.

Land zonder bomen

Het land is rijk aan visuele traktaties met diversiteit aan landschap. Heet water bronnen en andere bezienswaardigheden die je doen denken aan de fiorden van Nieuw Zeeland of het verre noorden van Noorwegen. Het Noorderlicht is een bekende natuurlijke verschijning in IJsland, waarbij je in september de grootste kans hebt het te zien. Een fantastisch landschap op een uniek stukje aardig en maar z’n vier uur vliegen van Nederland vandaan. De ideale locatie voor backpackers om te genieten van alle natuurlijke schoonheden. Het is niet het goedkoopste land om te reizen. Je kan een hoop kosten besparen door te slapen in een tent. Hou er wel rekening mee dat het zelfs in de zomer niet ver boven de 16 graden zal worden. In de avond dalen de temperaturen tot het nul-punt. In de winter ligt de temperatuur in de min. Afhankelijk van de exacte locatie kan het zelfs tot -15 of meer vriezen.
Als je de warmwaterkraan opendraait, merk je dat je in IJsland bent. De stoom genereert een raar luchtje – zoals de lucht van rotte eieren. Logisch, want het water bevat nog restjes zwavel, omdat het bijna rechtstreeks onder het vulkanischgesteente naar de consument toekomt. Voordeel is wel, dat het makkelijk verwarmd is. Het meest dichtbij gelegen geiserveld ligt op circa een uur rijden afstand van de hoofdstad (Reykjavik) vandaan.

Een leuke wetenswaardigheid is het feit dat NASA haar Apollo-astronauten eerst op IJsland heeft laten oefenen, voordat ze werden afgeschoten naar de ‘echte’ maan. Grof gezegd bestaat IJsland uit laag- en middelgebergte met daarin en daartussen gletsjers en vooral veel vulkanen die nog actief zijn. Dit alles bedekt met korstig mos en gestold lava, waarbij bomen ontbreken. Het is een vervreemdend en hallucinerend landschap, om niet te zeggen apocalyptisch en van een nucleaire desolaatheid. IJsland is eigenlijk haar eigen planeet. Geologisch gezien is IJsland relatief jong. Rivieren hebben zich in het harde basalt nog niet kunnen uitslijten, waardoor het er wemelt van de watervallen. Een van de fraaiste (niet de grootste) is de Gullfoss (ofwel: Goudenwaterval), waar het water zich van twee trappen stort, die haaks op elkaar staan.

(66)