energiezuinige verlichting

Verlichting brengt sfeer en veiligheid in een open of gesloten omgeving. Denk hierbij aan licht op openbare wegen, een kantoorpand of uw woning. Er zijn verschillende type licht, maar welke is nu het best en het voordeligst?

verbod op lampen

Sinds het einde van 2012 hebben overheden in het Europees Parlement besloten een verbod uit te brengen op de handel van gloeilampen binnen de Europese Unie. Wel mogen bestaande winkelvoorraden verkocht worden. Het verbod geldt niet voor verlichting met speciale toepassingen, zoals kerstboomverlichting of het licht in de koelkast. De EU is van mening dat een gloeilamp niet energiezuinig is en daarom schadelijk is voor het milieu. Hiernaast geldt er vanaf 2016 een beperkt verbod op enkele halogeenlampen. Het overgrote deel van halogeen blijft toegestaan. In principe is halogeen zuiniger dan een gloeilamp, maar alsnog gebruikt het meer energie dan een spaar- of led-lamp.

Geld besparen

besparenBijna dubbele aan energiekosten wordt bespaart met de aanschaf met spaar- of led-verlichting in vergelijking met de gloeilamp. Ondanks dat de aankoopprijs duurder is zal met een jaar de kosten terugverdiend hebben. De led-lamp is nog veel zuiniger dan een spaarlamp. Led gaat ook langer mee, namelijk circa 50.000 uren licht. Dit in tegenstelling tot de spaar- en gloeilamp, welk respectievelijk garant staan voor 8.000 en 15.000 uur licht. Nadeel van de gloeilamp is dat het tijd nodig heeft om op volle sterkte te draaien.

Het type licht dat je koopt is afhankelijk van het gebruik. Bijvoorbeeld, als je direct licht wilt kan je beter geen gloeilamp kopen. Dit type heeft namelijk tijd nodig om op temperatuur te komen voordat het het licht op volledige sterkte is. Als je verlichting zoekt voor buiten en binnen, dan kan je het best kiezen voor led. Het lichtbeeld is hierbij helder van kleur en scherp. Let op bij de aankoop van led verlichting, er zit namelijk veel verschil in prijs en kwaliteit. Dit type licht bestaat uit een verzameling van ledjes die op temperatuur moeten komen. De warmte moet de lamp goed kwijt, want anders gaat de lamp eerder stuk. Bij een goed ontwerp is er een goede afvoer van warmte, bij goedkope kwaliteit is dit niet. Goede kwaliteit led lampen zijn te herkennen aan ‘koelribbels’, welk in de meeste gevallen van aluminium zijn gemaakt. Let hierbij op als je een goed setje lampen wilt kopen. Ondanks de lange levensduur kan het eerder stuk gaan. Bewaar de bon goed, waardoor je het kan inwisselen voor een nieuw paar. De consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de kwaliteit en levensduur van lampen. Kijk hiervoor op de site van de bond.

(87)