Verbod op de gloeilamp en halogeenlamp

led verlichtingAl sinds 2012 geldt er een productieverbod op de gloeilamp. Alleen bestaande winkelvoorraden mogen nog verkocht worden. Ook in voor industriële toepassingen, zoals koelkastverlichting en het lampje verwerkt in bijv. de naaimachine zijn nog toegestaan. Ook dit zal in de toekomst steeds meer verdwijnen. Na het productieverbod op de gloeilamp, zullen bepaalde types halogeenlampen uit productie verdwijnen. De Europese Unie had als ambitie om dit in 2016 te realiseren. Onlangs heeft de EU haar doel bijgesteld naar het jaar 2018. Het uitstel is mede het gevolg van werk door lobbyisten, bestaande uit diverse brancheorganisaties. De brancheorganisaties hadden liever een uitstel gezien tot 2020, omdat de markt van halogeenverlichting te groot is om overgenomen te worden door zuinig led-verlichting. De EU wil zo snel mogelijk van bepaalde types halogeenlamp afkomen. Het gaat hierbij om de types die niet voldoen aan de eisen van energielabel A of B. Op dit moment kan nog niet elke halogeenlamp vervangen worden voor een led-lamp, zonder de fitting te veranderen. Dit zorgt voor een extra kostenpost, bij de overstap naar led.

Zuinig led verlichting

De gloei- en halogeenlamp zijn niet duurzaam. Slechts vijf procent van de energie uit een gloeilamp wordt omgezet in licht, de rest is warmte. Een TL-lamp is ruim vijf keer zuiniger dan een gloeilamp. Dit is een groot verschil. Dit betekent energiebesparing en kostenbesparing. De aanschafprijs van TL en led-verlichting is duurder dan de gloei- en halogeenlamp, maar de levensduur is vele malen langer. Hierdoor bespaar je kosten op het midden- en lange termijn. De aanschafprijs van led licht gemiddeld op 25 euro. De prijzen dalen elk jaar met gemiddeld tien procent. Led is gaat ruim vijftig procent langer mee dan de traditionele gloeilamp. Een spaarlamp gebruikt slechts dertig procent van de energie die een gloeilamp verbruikt. Ten opzicht van de spaarlamp bespaart led de helft. Een investering in led verdient zich dus heel snel terug. Ook tijdens het productieproces van led is dit het minst belastend voor het milieu.

Led heeft verschillende kleuren, van geel tot wit en andere creatieve kleurtinten. Led is dus prima geschikt om de juiste sfeer op kantoor, winkel of woonruimte te creeëren. Vooral de ambi-light lampen van Philips staan bekend om de verschillende kleuren led-licht. Of het bekende wake-up verlichting, waardoor je in de ochtend wakker wordt met natuurlijk daglicht verlichting.

(18)