Wat is het beste matras voor jou?

Vanaf jongs af aan hoor je al dat slapen belangrijk is. Dit is namelijk het moment van de dag, dat je alert dat je hebt meegemaakt verwerkt. Te weinig slaap kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat je minder alert bent voor dingen om je heen. Ook kun je er sneller ziek door worden. Omdat slapen zo belangrijk is en je er zeker de helft van je leven mee bezig bent, is het goed om te investeren in een matras dat voor jou lekker ligt. Met een slecht matras kun je namelijk ook last van rug- en nekklachten krijgen. Een matras dient daarnaast om de 5 tot 10 jaar vervangen te worden, omdat deze daarna versleten is.

Polyester

We beginnen met het goedkoopste matras; het polyester matras. Dit is dan eigenlijk ook het enigste voordeel aan het matras. Omdat polyester niet veerkrachtig is, past het zich ook niet goed aan het lichaam aan. Daarnaast ventileert het ook veel minder goed. Omdat ze zo goedkoop zijn, kan dit matras prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld een logeerbed of kinderbed.

Traagschuim

traagschuimEen traagschuim matras reageert op warmte. Als de temperatuur stijgt (door je lichaam), wordt het materiaal zachter. Hierdoor gaat het matras zich vormen naar de contouren van jouw lichaam. Vooral voor mensen die rugklachten of andere pijntjes hebben, is dit matras zeer geschikt. Dit matras mag dan wat duurder zijn, maar het gaat wel zeker 12 jaar mee! Omdat het matras dus reageert op warmte, kan het omdraaien wel wat lastiger gaan. Het schuim moet dan opnieuw warm worden voordat het weer een goede vorm aanneemt.

Waterbed

Ook een waterbed vormt zich naar de contouren van je lichaam. Daarbij kun je de temperatuur zelf instellen. Een anders voordeel aan een waterbed, is dat er geen huisstofmijt in zal zitten. Dus voor mensen met een allergie zeker een aanrader. Wel ventileert een waterbed minder goed, kan een defect grote schade opleveren en slurpt het constant energie.

Boxspring

BoxspringDit matras is hoger dan een gewoon matras. Het dikke uiterlijk is gelijk herkenbaar als je een beddenzaak in loopt. Dit is ook het soort matras dat vaak in hotels wordt gebruikt. Echter is de ‘boxpspring’ zelf niet het matras. De boxspring is het omhulsel waar het matras in komt te liggen. Een boxspring-matras heeft extra vering. Het heeft namelijk een binnenveringsmatras dat op een verende bodem ligt. Het is een kwestie van smaak of je dit wel of niet lekker vind liggen. Omdat de constructie zo open is, zorgt dit ook voor een goede ventilatie.

Luchtbed

Heb je helemaal geen behoefte aan een stoffig matras? Er zijn mensen die liever slapen op een luchtbed. Het klinkt misschien vreemd, maar vooral voor mensen met rugklachten kan een luchtbed de oplossing bieden. Het zorgt namelijk dat je op een hardere ondergrond slaapt, waardoor je rug geen rare inzakkingen maakt. Ook bij dit soort matras zijn er veel verschillende soorten met allemaal hun eigen kenmerken. Wil je meer weten over luchtbedden? Kijk dan eens op http://www.luchtbedplaza.nl/

(115)