We nemen liever groen af, dan dat we op energieverbruik besparen

Met z’n allen moeten we ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot in Nederland wordt teruggedrongen. Wind- en zonneparken en andere grote vlaktes met opwekkers van duurzame energie schieten hierdoor (langzaam) uit de grond. Er wordt soms zelfs zoveel opgewekt, dat er tijdelijk een overschot aan duurzame energie is. Wel is de vraag naar duurzame energie ook steeds hoger. Naast duurzaam afnemen, kun je ook bijdragen aan minder uitstoot door op je energieverbruik te bezuinigen. Nederland kiest massaal voor de makkelijke optie: groene stroom afnemen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

61% wil leefcomfort behouden

Tussen 7 april en 4 juli kon Nederland met de Energiedialoog meedenken, en een mening geven, over de energievoorzieningen van de toekomst. Hiervoor werden 2.200 enquêtes ingevuld. Hieruit blijkt dat veel meer dan de helft, 61%, het belangrijk vindt dat er minder CO2 wordt uitgestoten, maar dat dit het leefcomfort niet mag verminderen. Daarom kiezen ze eerder voor ‘verduurzamen’ dan zelf te besparen op het energieverbruik. Slechts 29% koos namelijk voor het laatste. Welke vorm van duurzame energie heeft de voorkeur? Overduidelijk zonne- en windenergie. Zeker 83% kiest deze energievormen.

Betaalbaarheid is ook belangrijk

We willen wel duurzaam leven, maar het moet ook betaalbaar zijn. Meer beschikbare duurzame energie kan daarbij helpen. De overheid zou dan ook meer moeten doen aan duurzaamheid en zou groene investeringen moeten verplichten, vinden velen. Nuon wil Nederland zelfs koploper laten worden van duurzame energie én energiebesparing. Mooie uitspraken, maar is dat ook mogelijk? Er zijn overigens tal van andere landen die al veel verder zijn met hun energiedoelen.

Wat kunnen we zelf doen?

Zoals eerder vermeld, kunnen we besparen op energieverbruik én ervoor kiezen om energie te vergelijken en over te stappen naar groene energie. Daarnaast kunnen huishoudens in Nederland ook eigen energie opwekken door het plaatsen van zonnepanelen. Het energieverbruik kan in sommige gevallen de CO2-uitstoot tegengaan. Dat is het geval bij elektrische auto’s: kies je voor energie in plaats van brandstof? Dan scheelt dat ook weer een beetje. Helemaal als je tankt met groene stroom.

(5)