Stap voor stap een eigen bedrijf starten

Heb je besloten om een eigen bedrijf te starten? Dan breekt er een spannende en drukke tijd aan. Er komen namelijk veel dingen bij kijken. In deze blog zullen we stap voor stap een aantal belangrijke stappen doorlopen. Zo weet je dat je geen belangrijke onderdelen overslaat. Daarnaast is het belangrijk om bij bepaalde onderwerpen verdere informatie te gaan zoeken, omdat dit ook eventuele juridische gevolgen kan hebben.

Start vooral met het maken van een algemene schets van het bedrijf. Heb je al een idee wat voor soort bedrijf je zou willen opzetten? Of je een fysieke winkel wilt hebben of alleen online je product of dienst verkoopt? Denk hierbij niet alleen wat je graag zou willen, maar wat past er ook bij jou? Vind je het leuk om met mensen te spreken? Kun je goed verkopen? Of ben je eerder gesloten en werk je liever op de achtergrond? Als je weet welke richting je met het bedrijf op wilt en wat jouw capaciteiten zijn, dan is het handig om deze vast te leggen in een ondernemingsplan.

eigenbedrijfIn het ondernemingsplan komt ook een externe analyse naar voren. Hierin beschrijf je de markt en waar je vooral de kansen voor jouw bedrijf liggen. Is er veel concurrentie? En waarin wil jij je het liefst van deze concurrenten onderscheiden? Als je merkt dat de markt helemaal verzadigd is, moet je misschien nadenken om toch een ander soort bedrijf te gaan starten. Als je eenmaal de externe analyse hebt gedaan kun je voor jouw bedrijf een strategie bepalen.

Na het bepalen van de strategie moet je gaan nadenken over het financiële plan. Heb je voldoende startkapitaal om te beginnen? Of moet je een financiering gaan afsluiten. Het financiële plan zal ook een belangrijk onderdeel zijn van het ondernemingsplan. Daarna kun je gaan nadenken over de bedrijfsnaam. Of heb je dat al gedaan? Het is belangrijk om na te gaan of je bedrijfsnaam nog niet door een ander bedrijf wordt gebruikt.

Daarna moet je gaan nadenken over welke rechtsvorm je wilt. Dit is een belangrijke stap, omdat hier veel juridische consequenties aan vastzitten. Wil je een BV of een VOF opzetten? En wat zijn de voor- en nadelen van deze rechtsvormen? Ook moet je een administratie gaan bijhouden. Ook de administratie moet aan bepaalde eisen voldoen. Denk hierbij aan het afdragen van diverse belastingen. Daarnaast moet je bedrijfsverzekeringen afsluiten en algemene voorwaarden opstellen. Hiermee wordt direct duidelijk aan welke eisen jij en je toekomstige klanten moeten voldoen. Komt een klant of leverancier zijn afspraken niet na? Dan kan je altijd een advocaat ondernemingsrecht inschakelen.

Andere stappen die je nog moet doorlopen is het controleren of je bedrijf aan alle eisen voldoet. Hierbij kun je denken aan de eisen die aan een bedrijfsruimte worden gesteld, maar ook of je aan de milieueisen voldoet. Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het tijd om je bedrijf bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst aan te melden. Daarna ben je klaar om met je bedrijf daadwerkelijk te beginnen en er een groot succes van te maken.

(120)